Arsen Arzumanyan

RECENZIE / Cunoscuți armeni dobrogeni, prezenți în volumul „Dicționar de personalități dobrogene”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Dobrogea este una dintre regiunile românești unde armenii s-au stabilit acum câteva secole, încă la începutul secolului al XVI-lea. Mai multe mărturii despre prezența lor în Constanța, Tulcea, Babadag, Sulina și în alte localități dobrogene sunt începând din a doua jumătate a secolul al XIX-lea. Pe parcursul a peste un secol, comunitatea armeană a dat personalități importante care s-au remarcat atât în Dobrogea, cât și în întreaga Românie.

Anul trecut Biblioteca județeană „Ioan N. Roman” Constanța a publicat un volum important la editura Ex Ponto, numit „Dicționar de personalități dobrogene. Volumul IV. Artă teatrală și cinematografică, bibliologie, jurnalism, literatură, muzică” (coord. de dr. Constanța Călinescu, dr. Corina-Mihaela Apostoleanu). Printre colaboratorii din colegiul redacțional o găsim și pe teatrologul Anaid Tavitian, o cunoscută membră a comunității armene din Constanța.

În acest volum găsim și zeci de personalități armene din zona Dobrogei. Vă amintim că în anii 2006-2008, la aceeași editură, cunoscutul scriitor și jurnalist Simion Tavitian, tatăl doamnei A. Tavitian, a publicat cele trei volume cu titlul „Armeni din România” care au stat la baza fișelor redactate în volumul de față.

Arsen ARZUMANYAN