Arhiepiscopia Armeana

Reacția și apelul Întâistătătorului Eparhiei Armene din România, Locțiitor al Eparhiei Armene din Bulgaria, despre operațiunile militare dezlănțuite de forțele azere

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

               Condamnăm  cu fermitate  operațiunile militare dezlănțuite de forțele azere  în data de 27 septembrie a.c., de a lungul graniței Republicii Arțah și al Republicii Armenia.

              Autoritățile azere iarași au pornit la acțiuni aventuriste, încălcând toate normele internaționale  privind drepturile omului, și bombardează  localitățile civile, printre care și capitala Arțahului, Stepanakert.

           Ca de fiecare data, și acum armată armeană respinge cu abnegație toate provocările,  pricinuind mari pierderi omenești și de tehnică militară inamicului. Din păcate, din cauza acestor  acțiuni provocatoare  și aventuriste, partea armeană are pierderi de vieți omenești  printre care  și în rândul populațiai civile.

               Noi nu numai condamnăm cu fermitate agresiunea și  declarațiile xenofobe ale autorităților azere, ci totodată  facem un apel către autoritățile religioase, statale,  politice, reprezentanților misiunilor diplomatice din România și Bulgaria să ia atitudine și să condamne autoritățile Azere și Turcești care sprijină acțiunile militare azere, contra  poporului armean, contra Armeniei și Arțahului.

              Autoritățile politico-militare azere, din cauza politicii lor  inadecvate interne, se află in împas și  din această cauză au dezlănțuit aceste acțiuni militare aventuriste, pentru care ei  vor da socoteală în fața propriului popor.

              Partea azeră, și în trecut, și în prezent, în mod deliberat, vizează ținte civile și  populația pașnică. Orice agresiune contra populației civile armene va primi răspuns corespunzător pentru care toată responsabilitatea o poartă partea azeră.

            Declarațiile exprimate  de către  opinia publică  internațională și ale grupului de la Minsk despre operațiunile militare care se desfășoară de a lungul liniei de demarcație între Arțah și Azerbaidjan,  categoric demonstrează  faptul că opinia publică internațională  condamnă cu fermitate folosirea forței militare și perturbarea păcii și a siguranței în zonă. Este de netăgăduit faptul că poporul din Arțah se luptă contra alianței azero-turcești. Turcia în declarațiile sale, nedesimulat, își arată  disponibilitatea  de a susține  acțiunile azere. Cea ce nu a reușit să efectueze Turcia acum 100 de ani și anume: exterminarea poporului armean chiar în patria sa, astăzi caută să o pună în practică cu ajutorul fratelui mai mic și anume cu Azerdaidjan. Acest fapt este o amenințare nu numai pentru poporul armean ci și pentru  popoarele care  trăiesc în zona Sudică a Caucazului, astfel  creând o situație explozivă în toartă regiunea.

            Fiind un popor civilizat, noi suntem contra oricărei agresiuni și rezolvarea pe cale militară a oricarei probleme, în consecință, facem apel la opinia publică mondială să condamne  agresiunea azeră și să se resolve problema la masa tratativelor. În caz contrar Noi îi vom obliga pe azeri să pună armele jos și să renunțe  la ideea  de a  rezolva  conflictul  pe  cale militară, și să se întoarcă la masa tratativelor.

             Facem apel către întreg poporul armean să se unească și  să dea un contraatac puternic inamicului. Toată diaspora și toți armenii din întreaga lume sunt gata să pornească către patrie și cu arma în mână să lupte contra dușmanului.

                Dacă va fi nevoie armenii din România și din Bulgaria, clerici și laici, tinerii noștri patrioți și vieji, sunt gata să pornească împreună pe front și să lupte contra inamicului .

                         Ne rugăm  pentru sufletul eroilor noștri căzuți, fie ca Sfântul Duh să  pogoare și să mângăie  inimile familiilelor îndoliate. Totodată ne rugăm la Bunul Dumnezeu pentru  recuperarea  rapidă  a răniților.

            Fie ca Bunul Dumnezeu să aibă în pază Armenia și Arțah, poporul și armata armeană.

            P.S. Episcop Datev Hagopian

           Întâistătător al Eparhiei Armene din România

            Locțiitor al Eparhiei Armene din Bulgaria