Arhiepiscopia Armeana

Reacția Întâistătătorului Eparhiei Armene din România după redeclanșarea conflictului la granița armeano-azeră

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În urmă cu doar câteva zile forțele armate azere au demonstrat din nou politica agresivă a Azerbaidjanului, declanșând ample acțiuni militare la granița armeano-azeră, utilizând armament  de ultimă generație  la efectuarea unor atacuri care au vizat teritorii și localități aflate în interiorul granițelor statului armean.

Armata armeană și-a dovedit  și de această dată profesionalismul reușind să facă față atacurilor azere, provocându pierderi însemnate  în rândul forțelor agresoare, atât umane cât și materiale. Din nefericire au fost semnalate pierderi și în rândul trupelor armene și a populației civile din zonele afectate de conflict, victime nevinovate care și-au înscris numele în cartea de aur a istoriei poporului armean, eroi jertfiți pentru apărarea pământului strămoșesc.

Condamnăm cu fermitate atitudinea guvernului azer, acțiunile agresive, războinice și xenofobe, reflectate fără ascunziș în acțiunile și declarațiile Azerbaidjanului. Adresăm pe această cale un apel întregii lumi civilizate și doritoare de pace, statelor europene și personalităților politice, religioase, diplomaților și guvernelor,  pentru a condamna atitudinea  agresivă a Azerbaidjanului  dar și declarațiile-angajament  ale Turciei, stat  care susține fățiș politica și acțiunile guvernului azer  concretizate acum câteva zile prin acțiunile militare  agresive și provocatoare declanșate la granița cu Armenia.

Avem ferma convingere că, în situația reizbucnirii unui conflict de anvergură, vom fi  determinați să continuăm operațiunile militare chiar pe teritoriul invadatorului! Alături de alți membrii ai diasporei armene și tinerii comunității armene din România sânt pregătiți a se alătura fraților lor din Armenia și Arțakh, participând cu arma în mână la luptele pentru apărarea  pământului sufletelor noastre.

Suntem armeni, purtători mândri ai numelui unui popor cu o civilizație multimilenară, suntem creștini  și  reprezentanți ai unei națiuni civilizate,  susținători și apărători ai unui stat care nu dorește conflicte armate, dar nici nu poate tolera  agresiunile săvârșite împotriva  sa.

Facem un apel lumii întregi pentru a încerca prin orice mijloace să oprească actele provocatoare și agresive ale Azerbaidjanului chemând părțile în cauză la masa tratativelor.

Ne rugăm pentru sufletele celor care s-au jertfit în urma acestei agresiuni. Dumnezeu să fie alături de familiile lor îndurerate precum și de cei răniți, ajutându-i spre grabnică însănătoșire!

            Bunul Dumnezeu să ocrotească Armenia și Arțakhul, păzind pământul nostru sfânt în pace, liber, independent și de necucerit!

Binecuvântează Doamne poporul armean, Armenia, Arțakhul și pe toți cei ce ne sunt bravi apărători, oaste armeană și ai săi conducători!

P.S. Episcop Datev Hagopian,

Întâistătătorul Eparhiei Armene din România

Locțiitorul Eparhiei Armene din Bulgaria