Mihai Stepan Cazazian

RĂZBOIUL din KARABAKH / Acord de încetare a ostilităților între Armenia și Azerbaidjan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Azerbaidjanul şi Armenia au semnat, sub egida Rusiei, un acord pentru a pune capăt ostilităţilor în conflictul din Nagorno-Karabakh care consacră victoriile militare azere după şase săptămâni de lupte, relatează AFP.

”La 9 noiembrie, preşedintele Azerbaidjanului (Ilham) Aliev, premierul Armeniei (Nikol) Pashinyan şi preşedintele Federaţiei Ruse au semnat o declaraţie anunţând o încetare a focului total şi încetarea tuturor acţiunilor militare în zona de conflict din Nagorno-Karabakh”, a anunţat preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit unui comunicat publicat în noaptea de luni spre marţi.

Potrivit lui, beligeranţii îşi păstrează în baza acestui acord, care a intrat în vigoare luni la 21:00 GMT, ”poziţiile pe care le ocupă”.

Preşedintele azer Ilham Aliev a salutat o ”capitulare” a Armeniei.

”Am spus că îi vom alunga pe (armeni) de pe pământul nostru ca pe nişte câini şi am făcut-o”, a afirmat preşedintele azer, calificându-l pe premierul armean drept ”laş” pentru că nu a semnat declaraţia comună în faţa camerelor.

Într-un comunicat postat pe pagina sa de Facebook, premierul armean a spus anterior că ”a semnat o declaraţie cu preşedinţii Rusiei şi Azerbaidjanului privind încetarea războiului în Karabakh”. El a calificat această iniţiativă drept ”incredibil de dureroasă pentru mine şi poporul nostru”.

“Am luat această decizie (de a semna acordul) după o analiză aprofundată a situaţiei militare”, a scris de asemenea Pashinyan pe Facebook, referindu-se la ofensiva forţelor azere.

La scurt timp după anunţarea acordului, mii de manifestanţi furioşi s-au adunat în faţa sediului guvernului armean şi sute dintre ei au ajuns în incintă, spărgând ferestre şi jefuind birouri, inclusiv o sală de consiliu, potrivit unui jurnalist AFP prezent la faţa locului.

”Nikol este un trădător”, au scandat manifestanţii.

* ORA 1:57  Conflictul din Nagorno-Karabakh: Putin confirmă un acord de ”încetare a focului total” între Armenia şi Azerbaidjan

Preşedintele rus a confirmat un acord între Armenia şi Azerbaidjan de ”încetare a focului total” în luptele pentru regiunea Nagorno-Karabakh, în vigoare de luni, de la 21:00 GMT, la câteva minute după un anunţ similar al premierului armean, relatează AFP.

”La 9 noiembrie, preşedintele Azerbaidjanului (Ilham Aliev), premierul Armeniei (Nikol) Pashinian şi preşedintele Federaţiei Ruse au semnat o declaraţie anunţând o încetarea focului total şi încetarea tuturor acţiunilor militare în zona de conflict din Nagorno-Karabakh începând cu miezul nopţii, 10 noiembrie, ora Moscovei”, a anunţat Vladimir Putin, potrivit unui comunicat difuzat în noaptea de luni spre marţi pentru mass-media.