Redactor

Răspuns la emisiunea „60 de minute“ de pe postul TV CBS

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Aş vrea să comentez cu privire la emisiunea „60 Minutes” din data de 28 februarie,de pe postul CBS, găzduită de Bob Simons, în care s-a discutat despre Genocidul Armean, un subiect de altfel delicat.

Evenimentele regretabile care au avut loc în trecut nu pot fi contestate sau negate. Mai mult de un milion şi jumătate de armeni au fost exterminaţi de guvernul turcilor otomani. Nu există alt termen mai potrivit pentru a descrie acest eveniment decît cel de „genocid”.

Şi mai supărător şi jignitor a fost să-l vedem acum pe ambasadorul turc în Sta­tele Unite ale Americii, negînd vehement implicarea guvernului său în acest ge­nocid.

Într-o încercare de a devia de la datele istorice prezentate în emisiune, Sensoy şi-a permis să spună cu aroganţă că există alte probleme mai importante ce trebuie rezolvate în această perioadă tumultoasă, decît să bată pasul pe loc cu discuţii despre un genocid fictiv.

Un diplomat are rolul şi datoria de a găsi o cale de soluţionare a problemelor. În schimb ambasadorul Turciei a dat dovadă, printre altele, de aroganţă, cinism şi lipsă de compasiune, iar această atitudine nu va duce la nici o soluţie. Din contră însă,  va determina poporul armean să fie şi mai hotărît în demersul său de a-i face pe turci să-şi recunoască trecutul.

Sensoy nu trebuie să uite ca multe ţări au recunoscut deja, în mod oficial, Genocidul Armean. Chiar la începutul celui de-al doilea război mondial, Adolf Hitler însuşi a folosit Genocidul Armean ca un exemplu de crime uitate, atunci cînd contempla exterminarea evreilor.

Din fericire, umanitatea nu a permis ca acest lucru să se întîmple, iar Holo­caustul ar trebui să servească că un avertisment pentru  Sensoy că Turcia va trebui în cele din urmă să dea socoteală pentru trecutul său.

Ared Kochumian