Mihai Stepan Cazazian

RAPORT privind participarea la a 24-a întrunire a consiliului de administrație a Fondului Armenia și a reprezentanților filialelor naționale ale Fondului Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

11814_b

În perioada 18 mai 2015-28 mai 2015 am participat la intrunirea Consiliului de administratie a Fondului Armenia si a reprezentantilor filialelor nationale ale Fondului Armenia.

Lucrarile s-au desfasurat in două etape:

  1. pe teren
  2. intrunirea consiliului de administratie si a reprezentantilor filialelor nationale ale Fondului Armenia , la sediul guvernului Republicii Armenia

1. Pe teren s-au inaugurat sau inspectat o serie de obiective din Republica Armenia si Nagorno Karabakh ,dupa cum urmeaza:

a.inspectarea lucrarilor la autostrada Vardenis-Martakert  116 Km

Detalii : autostrada are o importanta strategica , economica si turistica inestimabila  si este  al  3-lea proiect de acest fel al Fondului Armenia ; autostrada va deveni a doua importanta cale de comunicatie intre Republica Armenia si Nagorno Karabakh si va contribui la amplificarea relatiilor de cooperare si a parteneriatelor regionale dintre ele ; acum , singurul drum de acces intre Republica Armenia si Nagorno Karabakh este autostrada Goris-Stepanakert , construita tot prin finantarea acordata de Fondul Armenia . Construirea autostrazii include nu numai asfaltarea  caii de comunicatie ci va cuprinde si refacerea a 16 poduri , sisteme de scurgere a apei si sisteme de semnalizare . In prezent se lucreaza la asfaltare.Localitatile aflate in apropierea autostrazii vor fi principalele beneficiare ale proiectului ; de asemenea , turismul va fi puternic stimulat.

 

drum.jpeg

 

b.inaugurarea Centrului comunal Patara – regiunea Askeran

Detalii: satul Patara este situat la 27 de km. de Stepanakert ; exista o serie de biserici si alte monumente istorice cum ar fi :Sfantul Stefan , Sfantul Amenaprkich , Dipasen , Oght , Otska si Tseran .Sursa principala de venituri ale populatiei este reprezentata de agricultura si cresterea animalelor. Populatia satului este constituita din 837 de suflete.Problemele principale ale localitatii rezida in drumuri distruse , lipsa unei gradinite si a unui centru comunal. Pornind de la aceste necesitati, Fondul Armenia a construit un centru comunal multi-functional care inglobeaza intr-o cladire P+1 urmatoarele componente: sediul primariei ,sala de spectacole , biblioteca comunala, sala de calculatoare cuplate la internet si dispensar medical.

 

IMG_7854

c.inaugurarea Centrului comunal Khantsk-regiunea Askeran

Detalii: satul Khantsk este situat la 22 de km. de Stepanakert ; denumirea localitatii in traducere aproximativa inseamna “Locul Hanului” si este una din cele mai vechi localitati din Nagorno Karabakh;biserica construita in anul 1230 exista inca ;populatia localitatii numara 220 de suflete;ocupatiile principale ale  satenilor sunt cultura cerealelor , gradinaritul si cresterea animalelor.Nu exista retea de alimentare cu gaze in sat.In schimb, satul a fost electrificat in 1963.

Fondul  Armenia a construit un centru comunal multi-functional care inglobeaza intr-o cladire P+1 urmatoarele componente: sediul primariei ,sala de spectacole , biblioteca comunala, sala de calculatoare cuplate la internet si dispensar medical.

 

IMG_7858

d. vizitarea santierului gradinitei din localitatea Ivanyan-regiunea Askeran

Detalii: localitatea se afla in apropierea confluentei raurilor Patara si Karkar , la 6 km. de  orasul Askeran .Populatia localitatii se ridica la 1313 persoane.Este una din cele mai vechi localitati din Nagorno Karabakh ;vechea denumire a localitatii , aceea de Khojallu a fost schimbata in 2001 in Ivanyan in onoarea eroului Nagorno Karabakh , Kristophor Ivanyan.

Intrucat cladirea in care isi desfasoara activitatea gradinita este intr-o stare proasta, Fondul Armenia construieste o noua gradinita pentru 50 de copii cu termen de predare august 2015.

e. vizitarea Liceului de muzica Sayat Nova din Stepanakert

Detalii: liceul are peste 1400 de absolventi ai claselor de pian , instrumente de suflat , instrumente cu coarde ,instrumente populare , etc.Cei mai buni dintre ei isi continua studiile la Conservatorul de Stat din Erevan.

Cladirea liceului a necesitat o renovare si modernizare , sarcina pe care a preluat-o Fondul Armenia ; cladirea respecta in prezent toate cerintele standardelor internationale moderne ale unui centru de invatamant , ceea ce a dus la cresterea numarului de elevi cu 50%.

Vizita a coincis cu organizarea unei auditii muzicale la care au participat elevi ai scolii, ropotele de aplauze subliniind frumoasele interpretari ale acestora.

f. vizitarea Centrului comunal Taghavard -regiunea Martuni

Detalii:satul Taghavard este situat pe malul drept al raului Varanda  si se afla la o distanta de 47 de km. de Stepanakert.Populatia se ridica la 1295 de suflete.Au fost 40 de victime in timpul razboiului pentru Nagorno Karabakh.Scoala numara 66 de elevi .Ocupatiile principale ale locuitorilor sunt gradinaritul si cresterea animalelor. Problemele principale ale localitatii constau in imbunatatirea drumurilor, construirea unei gradinite si renovarea dispensarului medical si a sediului primariei.

Fondul  Armenia  construieste un centru comunal multi-functional care inglobeaza intr-o cladire P+1 urmatoarele componente: sediul primariei ,sala de spectacole , biblioteca comunala, sala de calculatoare cuplate la internet si dispensar medical.

g. inaugurarea Centrului comunal Khachmach – regiunea Askeran

Detalii:localitatea se afla la 25 de km. de Stepanakert si este una din cele mai vechi din Nagorno Karabakh.Numele localitatii isi are originea de la abundenta de khachkar-uri ( cruci sculptate , de piatra) din zona.Biserica cu hramul Sfantului Stefan a fost construita in 1651. Razboiul pentru independenta Nagorno Karabakh a facut 4 victime in randul populatiei locale.In prezent populatia se ridica la 256 de suflete.Ocupatiile principale ale locuitorilor sunt cultivarea granelor, gradinaritul si cresterea animalelor. Satul a fost electrificat in 1963 si poseda retea de alimentare cu gaze din 2011 ; de asemenea , a fost reconstruita reteaua de alimentare cu apa.

Fondul  Armenia a construit un centru comunal multi-functional care inglobeaza intr-o cladire P+1 urmatoarele componente: sediul primariei ,sala de spectacole , biblioteca comunala, sala de calculatoare cuplate la internet si dispensar medical.

IMG_7863

 

h.vizitarea Centrului comunal Shosh-regiunea Askeran

Detalii: satul Shosh se gaseste la o distanta de 8 km. de Stepanakert ; una din bisericile localitatii a fost construita in 1640 iar cealalta in 1818. Unul din locurile deosebite ale localitatii este pestera Comandantului Mkhitar (Mkhitar Sparapet ). In Shosh sunt multe izvoare cum ar fi Prptan ,Saghasari si Teghun.Razboiul pentru independenta Nagorno Karabakh a facut 10 victime in randul populatiei care acum numara 609 suflete.Ocupatiile principale ale locuitorilor sunt cresterea animalelor, gradinaritul si cultivarea cerealelor.Scoala localitatii a fost infiintata in 1894 . In prezent exista o scoala generala construita de Fondul Armenia – filiala Toronto Canada.Probleme principale ale localitatii constau in imbunatatirea drumurilor , construirea unei gradinite si a unui centru cultural.

Fondul  Armenia  construieste un centru comunal multi-functional care inglobeaza intr-o cladire P+1 urmatoarele componente: sediul primariei ,sala de spectacole , biblioteca comunala, sala de calculatoare cuplate la internet si dispensar medical.

i. vizitarea Scolii generale din Shosh-regiunea Askeran

Detalii: asa cum aratam mai sus, scoala a fost construita cu sprijinul Fondului Armenia – filiala Canada Toronto, cu aproximativ 10 ani in urma; in acest an , au fost reparati si revopsiti peretii exteriori ,s-au pavat cu granit coridoarele , biblioteca si infirmeria si refacute balcoanele ;a fost construit gardul scolii .Scoala are in prezent 150 de elevi , o parte dintre ei provenind din localitatile apropiate ; transportul elevilor este asigurat de un microbuz care a fost donat in 2012 de un binefacator armean din Toronto.In 2013 , clasa cu computere a fost conectata la internet , cu sprijinul comunitaii armene din Toronto. Recent , elevii scolii au primit cadou uniforme din partea unei familii de croitori armeni din diaspora.

IMG_7867

j. vizitarea scolii din Khachardzan – regiunea Tavush

Detalii:populatia localitatii se ridica la aproximativ 480 de persoane care se ocupa in general de cresterea animalelor si care in mare parte sunt refugiati din Azerbaidjan ; localitatea este situata pe malul raului Aghstev . Denumirea localitatii provine de la numarul mare de cruci sculptate in piatra aflate in zona.Monumentele istorice ale localitatii sunt capela lui Khaci Tap precum si un mormant din mileniul 2 inainte de Cristos.In localitate exista centru comunal.Noul proiect aflat in curs de realizare se refera la reconstruirea scolii care dateaza din timpul sovietelor si care nu a fost niciodata reparata sau renovata.

IMG_7870

 

k. inaugurarea Gradinitei din Sasunik – regiunea Aragatsotn

Detalii: localitatea a fost infiintata in 1960-1961, locuitorii ei fiind in mare parte emigranti din Armenia Occidentala(Sasun). In prezent sunt 3919 locuitori.Ocupatiile principale ale locuitorilor sunt producerea vinului, cresterea animalelor si agricultura.Fabrica ‘Vinul Armenesc” din localitate furnizeaza peste 100 de locuri de munca pentru localnici.Spre deosebire de alte localitati, Sasunik nu inregistreaza un numar mare de imigranti.In localitate sunt 2 scoli cu 404 elevi.Principala problema a localitatii era lipsa unei gradinite ,  cea veche nu mai era functionala din 1998 , avand probleme la structura de rezistenta.

Noua gradinita construita de Fondul Armenia-filiala Marea Britanie este o cladire P+1 si poate primi pana la 90 de copii.Gradinita are sali de curs, dormitoare, sali de baie, cantina, sala de sport, sali pentru jocuri si birouri pentru personal.

La inaugurare a participat si presedintele Republicii Armenia dl.Serj Sarkisian.

IMG_7881

 

l. inaugurarea bazinului terapeutic de la Orfelinatul de copii din Gyumri-regiunea Shirak

Detalii:orfelinatul este singura institutie din Republica Armenia care ingrijeste copii handicapati din p.d.v. fizic si IMG_7899intelectual;centrul are in ingrijire 121 de orfani; bazinul de  inot este acoperit si este conectat la orfelinat printr-un coridor;marimea bazinului este de apropae 100 m.p.;pe langa bazin , s-au construit un vestiar , sala de baie , toaleta si sala de masaj;bazinul este adaptat cerintelor pentru copii cu handicap motor , fiind dotat cu macarale pentru introducerea si scoaterea copiilor din apa;bazinul poate fi folosit de 4 copii simultan.

 

 

IMG_7902

m.vizitarea Muzeului-institut Komitas

 

 

 

 

 

 

 

 

2.Întrunirea consiliului de administratie si a reprezentantilor filialelor nationale ale Fondului Armenia , la sediul guvernului Republicii Armenia

Ordinea de zi:

a.cuvant de deschidere a lucrarilor – presedintele consiliului de administratie al Fondului Armenia

b. prezentarea Raportului directorului executiv al Fondului Armenia – dl.Ara Vartanian

c.prezentarea Raportului comisiei de cenzori si a raportului firmei de audit financiar Grant Thornton

d.discutarea temei sub care se va desfasura Teletonul in 2015

e.discutii referitoare la problemele de pe ordinea de zi

Cuvantarea de deschidere a fost rostita de presedintele Republicii Armenia dl.Serj Sarkisian care este si presedintele consiliului de administratie al Fondului ; mentionez la acest punct alti cativa membri ai consiliului de administratie :

Sanctitatea Sa Karekin II Catolicos al tuturor armenilor

Bako Sahakian Presedintele Nagorno Karabakh

Kakig Harutiunian Presedintele Curtii Constitutionale a Republicii Armenia

Eduard Nalbantian ministrul afacerilor externe al Republicii Armenia

Sfintia Sa Arhiepiscop Babken Charean – reprezentant al Catolicosatului Marii Case a Ciliciei

Levon Balkean– reprezentant al Partidului Ramgavar

Vagharsh Ehramdjan – reprezentant al Partidului Tashnagtzutiun

Aram Malean – reprezentant al Partidului Hnchiagyan

 

Ordinea de zi a fost acoperita in intregime adoptandu-se urmatoarele hotarari:

a.au fost prezentate si aprobate rapoartele directorului executiv, ale comisiei de cenzori si ale firmei de audit

  1. s-a stabilit ca tema Teletonului 2015 sa fie dedicata construirii de case pentru familiile cu multi copii din Nagorno Karabakh .

Mentionez ca delegatia Fondului Armenia a avut intalniri separate si cu o serie de personalitati ale vietii politice si anume :

  1. cu primul ministru al regiunii Nagorno Karabakh Araig Harutiunian
  2. cu presedintele regiunii Nagorno Karabakh Bako Sahaghian
  3. cu ministrul pentru relatiile cu diaspora Hranush Hagopian

 

Garabet Haciaturian,

Reprezentantul Fondului Armenia în România