Mihai Stepan Cazazian

Raport privind participarea la a 23-a întrunire a consiliului de administrație a Fondului Armenia și a reprezentanților filialelor naționale ale Fondului Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

qJZiNx5Kp1EM1NP5V3X1xuv79i
In perioada 18.05.2014-27.05.2014 am participat la intrunirea consiliului de administratie a Fondului Armenia si a reprezentantilor filialelor nationale ale Fondului Armenia.
Lucrarile s-au desfasurat in două etape:
1. pe teren
2. intrunirea consiliului de administratie si a reprezentantilor filialelor nationale ale Fondului Armenia , la sediul guvernului Republicii Armenia

hi3YtilFR3caSJiwykkAPGPYYV

Pe teren s-au inaugurat sau inspectat o serie de obiective din Republica Armenia si Nagorno Karabakh ,dupa cum urmeaza:
a.inspectarea lucrarilor la autostrada Vardenis-Martakert 116 Km
Detalii : autostrada are o importanta strategica , economica si turistica inestimabila si este al 3-lea proiect de acest fel al Fondului Armenia ; autostrada va deveni a doua importanta cale de comunicatie intre Republica Armenia si Nagorno Karabakh si va contribui la amplificarea relatiilor de cooperare si a parteneriatelor regionale dintre ele ; acum , singurul drum de acces intre Republica Armenia si Nagorno Karabakh este autostrada Goris-Stepanakert , construita tot prin finantarea acordata de Fondul Armenia . Construirea autostrazii va include nu numai asfaltarea caii de comunicatie ci va cuprinde si refacerea a 16 poduri , sisteme de scurgere a apei si sisteme de semnalizare . In prezent se lucreaza la terasament , se instaleaza conductele de scurgere si se refac podurile .

IMG_7040
b.inaugurarea cladirii Centrului comunitar in comuna Nor Maragha ( regiunea Martakert -Nagorno Karabakh)
Detalii: comuna Nor Maragha este situata la 42 de km. de Stepanakert si are o populatie de 516 persoane ; locuitorii acestei comune au o adevarata odisee in spate deoarece ei provin dintr-o localitate situata pe actualul teritoriu al Iranului dar la inceputul sec.XIX au fost nevoiti sa se refugieze si sa intemeieze localitatea Maragha in Artsakh (Nagorno Karabakh) unde au locuit pana in 1992 ; in timpul razboiului pentru eliberarea Artsakhului localitatea a fost cucerita de azeri iar populatia a fost supusa unui genocid ;.cei care s-au salvat au infiintat comuna Nor Maragha , in zona controlata de armeni. Centrul comunitar gazduieste sediul primariei , un dispensar medical , o maternitate , o sala de conferinte , o biblioteca si o sala de calculatoare legate la internet .

c.inspectarea santierului Centrului comunitar din satul Khantsk ( regiunea Askeran – Nagorno Karabakh)
Detalii: satul Khantsk este situat la 19 km. de Askeran ; este una din localitatile cele mai vechi din Artsakh , cu o biserica construita in 1230 care mai dainuie si azi.Populatia satului este de 220 de persoane care se ocupa cu cultivarea de cereale, gradinarit si cresterea animalelor. Centrul comunitar cuprinde sediul primariei , sala de conferinte , biblioteca , dispensar medical si sala de calculatoare conectate la internet. Comuna este electrificata , nu are retea de gaze iar reteaua de distributie a apei este invechita si trebuie refacuta.IMG_7058

 

 

d.inaugurarea cladirii Centrului comunitar din satul Aknaghbyur ( regiunea Hadrut-Nagorno-Karabakh) si refacerea retelei de alimentare cu IMG_7069apa potabila din aceeasi localitate
Detalii: Aknaghbyur are o polulatie de 334 de persoane ; reteaua de alimentare cu apa construita in 2002 necesita lucrari de renovare a sursei de apa de la poalele satului prin dotarea cu noi pompe astfel incat apa sa ajunga la toti locuitorii ; Centrul comunitar inglobeaza primaria, sala de conferinte , dispensar medical si sala de calculatoare conectate la internet.

 

e.inspectarea santierului Liceului de muzica “Saiat Nova” din orasul Stepanakert (Nagorno Karabakh)
Detalii: scoala si-a aniversat semicentenarul in 2011 si numara circa 1400 de absolventi cu diferite specializari , cum ar fi :pianisti , suflatori , instrumentisti de muzica de estrada sau de muzica populara , etc. Ei lucreaza in diverse institutii culturale. Cei mai buni IMG_7086 (1)dintre ei isi continua studiile la Conservatorul din Erevan. Scoala se afla in proces de reconstructie , de inlocuire a usilor si ferestrelor , de refacere a instalatiilor de comunicatie , de incalzire , electrica , de furnizare a apei si de scurgere.

 

f.inspectarea Centrului comunitar din satul Shosh ( regiunea Askeran – Nagorno Karabakh)
Detalii: satul este situat la o departare de 26 de km de orasul Askeran si are o populatie IMG_7059de 609 locuitori ;ocupatia principala a locuitorilor este gradinaritul , cresterea animalelor si cultivarea cerealelor ; cele mai importante probleme ale localitatii rezida in imbunatatirea starii drumurilor ,construirea unei gradinite si construirea unui centru cultural . Construirea Centrului comunitar va rezolva mare parte din aceste probleme deoarece in cladirea multifunctionala vor fi inglobate primaria, dispensarul medical ,sala de spectacole ,biblioteca si sala de calculatoare conectate la internet .

 

 

g. inspectarea cladirii multifunctionale din satul Khachardzan (regiunea Tavush-Republica Armenia)IMG_7092
Detalii: cladirea inglobeaza dispensarul medical si o sala de conferinte ; localitatea numara 480 de persoane; vechiul dispensar medical , construit in 1960 era intr-o stare avansata de degradare si costurile reparatiei nu se justificau.

h. vizitarea microfermei si serei din regiunea Tavoush(Republica Armenia)
Detalii: microferma detine un staul de vite si de vitei care apartin unei asociatii formate de locuitorii din zona si face parte dintr-un proiect de dezvoltare a cresterii animalelor initiat de Fondul Armenia in regiunea Tavoush, de valorificare superioara
IMG_7096a laptelui si a carnii obtinute de la animale ; fata de anul trecut , ferma detine o instalatie de prelucrare a laptelui cu ajutorul careia se produc cateva sortimente de branza si urmeaza sa se fabrice si unt.Produsele se vand catre magazinele din zona si se preconizeaza ca in viitor sa fie vandute si prin reteaua de magazine Carrefour care urmeaza sa se deschida si in Armenia. Sera pe care am vizitat-o era destinata cultivarii de rosii , castraveti si fasole verde

 

 

 

i.inspectarea santierului scolii din satul Ashotsk(regiunea Shirak – Republica Armenia)IMG_7117
Detalii: Ashotsk este un sat mare , cu o populatie de 3000 persoane , situat langa granita cu Georgia ;satul a fost afectat de cutremurul din 1988 care a lasat 210 familii fara adapost. S-au construit locuinte provizorii din lemn pentru aceste familii dar din pacate un cartier intreg continua sa locuiasca in aceste constructii provizorii. Astazi in Ashotsk ( vechea denumire a localitatii este Ghukasian) exista un spital regional construit cu sprijinul guvernului italian in 1991 iar centrul cultural este frecvent vizitat de trupe de teatru si muzica .
Scoala va fi data in functiune cu ocazia noului an scolar care incepe in septembrie a.c. si va avea o capacitate de 400 de elevi. Scoala este dotata cu un sistem modern de incalzire care impreuna cu sistemul de ferestre si usi care se inchid corespunzator asigura o temperature adecvata desfasurarii procesului de invatamant , tinand cont ca localitatea poate fi considerata un “pol al frigului” in Republica Armenia ( in timpul iernii se atinge temperatura de – 40 °C iar vara este f.scurta si racoroasa)

IMG_7129j.inspectarea Centrului comunal din satul Bavra ( regiunea Shirak-Republica Armenia)
Detalii:Bavra este un sat cu 570 de locuitori si este situat in regiunea Shirak;este in apropierea granitei cu Georgia;principala ocupatie a locuitorilor este cresterea animalelor;alte activitati nu au sanse mari de dezvoltare datorita conditiilor meteo foarte aspre (ca si la Ashotsk , iarna se ajunge si la -40 °C);centrul comunitar existent este depasit;noul centru va gazdui primaria , sala de festivitati , biblioteca si sala de computere conectate la internet.

 

 

 

2.intrunirea consiliului de administratie si a reprezentantilor filialelor nationale ale Fondului Armenia , la sediul guvernului Republicii Armenia
Ordinea de zi:
a.cuvant de deschidere a lucrarilor – presedintele consiliului de administratie al Fondului Armenia
b. prezentarea Raportului directorului executiv al Fondului Armenia – dl.Ara Vartanian
c.prezentarea Raportului comisiei de cenzori si a raportului firmei de audit financiar Grant ThorntonXSs4tZerdPdUBZYNI7ds3k11jN
d.discutarea temei sub care se va desfasura Teletonul in 2014
e.discutii referitoare la problemele de pe ordinea de zi
Cuvantarea de deschidere a fost rostita de presedintele Republicii Armenia dl.Serj Sarkisian care este si presedintele consiliului de administratie al Fondului ; mentionez la acest punct alti cativa membri ai consiliului de administratie :
Sanctitatea Sa Karekin II Catolicos al tuturor armenilor
Bako Sahakian Presedintele Nagorno Karabakh
Kakig Harutiunian Presedintele Curtii Constitutionale a Republicii Armenia
Eduard Nalbantian ministrul afacerilor externe al Republicii Armenia
Sfintia Sa Arhiepiscop Sebuh Sarkisian – reprezentant al Catolicosatului Marii Case a Ciliciei
Mike Harapian – reprezentant al Partidului Ramgavar
Vagharsh Ehramdjan – reprezentant al Partidului Tashnagtzutiun
Aram Malean – reprezentant al Partidului Hnchiagyan
Viki Maraslian – reprezentanta HOM (Organizatia de intrajutorare a armenilor)

Ordinea de zi a fost acoperita in intregime adoptandu-se urmatoarele hotarari:
a.au fost prezentate si aprobate rapoartele directorului executiv, ale comisiei de cenzori si ale firmei de audit
b. s-a stabilit ca tema Teletonului 2014 sa fie centrata –ca si in 2013 – pe construirea unei sosele intre orasele Vartenis (Republica Armenia) si Martakert (Nagorno Karabakh) care va accelera dezvoltarea regiunilor prin care va trece si va scurta timpul necesar in prezent pentru a parcurge distanta Erevan – Stepanakert la jumatate.
Mentionez ca delegatia Fondului Armenia a avut intalniri separate si cu o serie de personalitati ale vietii politice si anume :
a. cu primul ministru al regiunii Nagorno Karabakh Araig Harutiunian
b. cu presedintele regiunii Nagorno Karabakh Bako Sahaghian
c. cu ministrul pentru relatiile cu diaspora Hranush Hagopian

 

Garabet Haceaturian

reprezentant pentru România al Fondului Hayastan