Mihai Stepan Cazazian

Raport financiar privind strângerea de donații pentru Fondul Armenia în 2017 și Raport privind participarea la a 27-a întrunire a Consiliului de administrație a Fondului Armenia și a reprezentanților   filialelor naționale ale Fondului

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Lista donatorilor și sumele colectate sunt redate în tabelul intitulat Golden Book 2017.

Așa cum rezulta si din tabel , filiala din România a colectat si virat Fondului Armenia în contul anului 2017 suma de 4.005  USD .

Multumesc pe aceasta cale tuturor participantilor  la colecta si in special d-lui Jean Michel Djeloyan si d-nei Maria Erzian pentru generoasele donații.

De asemenea, îi multumesc pentru sprijinul primit în timpul perioadei de colectare  P.S.  Episcop Datev Hagopian.

 

În perioada 16.05.2018-29.05.2018 am participat la lucrarile consiliului de administratie a Fondului Armenia si a reprezentanților filialelor nationale ale Fondului Armenia.

Lucrarile s-au desfăsurat in două  etape:

  1. pe teren
  2. întrunirea consiliului de administratie si a reprezentantilor filialelor nationale ale Fondului Armenia , la reședința prezidențială

 

  1. Pe teren s-au inaugurat sau inspectat o serie de obiective din Republica Armenia si Republica Arțakh , după cum urmează:

 

a. inspectarea lucrarilor la autostrada Vardenis-Martakert 114,6 Km

Detalii : autostrada are o importanta strategica , economica si turistica inestimabila  si este  al  3-lea proiect de acest fel al Fondului Armenia ; autostrada a devenit a doua importanta cale de comunicatie intre Republica Armenia si Republica Artsakh si va contribui la amplificarea relatiilor de cooperare si a parteneriatelor regionale dintre ele ; pana acum , singurul drum de acces intre Republica Armenia si Republica Artsakh era autostrada Goris-Stepanakert , construita tot prin finantarea acordata de Fondul Armenia . Construirea autostrazii a inceput in 2014 si include nu numai asfaltarea  caii de comunicatie care are o latime de peste 10 m din care cca 7 m sunt prevazuti cu 2 straturi de asfalt ci si refacerea a 17 poduri , sisteme de scurgere a apei si sisteme de semnalizare ,drum de acces spre localitatea Chapar in lungime de 4 km, drum de acces spre complexul bisericesc de la Dadivank in lungime de 1,15 km -costul proiectului de aprox. 35 milioane USD fiind acoperit de Fondul Armenia impreuna cu autoritatile de la Erevan si Stepanakert. Obiectivul a fost receptionat in 2017 . Localitatile aflate in apropierea autostrazii sunt principalele beneficiare ale proiectului ; de asemenea , pe autostrada au aparut primele mici unitati de alimentatie publica.

 

 

 

b. Inaugurarea locuintei repartizate unei familii numeroase in localitatea Charektar

Detalii: locuinta a fost construita prin donatia filialei braziliene a Fondului Armenia si a fost repartizata familiei Tzaganian.Locuinta este mobilata integral.Familia Tzaganian are 6 copii-4 baieti si 2 fete – precum si un bunic in varsta de 80 de ani ; ei locuiesc de acum inainte in conditii decente . Din 2016 si pana in prezent Fondul Armenia a construit 28 de locuinte, sunt deschise inca 7 santiere iar 2  locuinte sunt in stadiul de proiectare.

 

 

 

c. Inaugurarea centrului comunal din  localitatea Getavan – regiunea Mardakert

Detalii: finantat de Fondul Armenia filiala Franta impreuna cu autoritatile de la Stepanakert , este al 10-lea centru comunal pus in functiune din Artsakh .Cladirea multifunctionala P+1 cuprinde sediul primariei, sala de festivitati, biblioteca, sala de calculatoare , dispensar medical. In localitate traiesc 400 de persoane.

 

 

d. Inaugurarea centrului comunal din localitatea Ivanyan-regiunea Askeran

Detalii:centrul comunal a fost finantat de  Fondul Armenia filiala Canada (Toronto) impreuna cu autoritatile de la Stepanakert si cuprinde sediul primariei, sala de festivitati, biblioteca, sala de calculatoare , dispensar medical.In localitate sunt inregistrate 1400 de persoane.

 

 

 

e. Vizitarea santierului scolii din localitatea Ukhtasar-regiunea Askeran

Detalii: scoala are 10 sali de clasa in care vor invata cei 80 de elevi ai localitatii care totalizeaza 285 de suflete ; de asemenea, sunt prevazute o sala de sport , sala atelier si dispensarul medical;aceasta ultima parte a cladirii va putea fi folosita la nevoie ca adapost in timpul bombardamentelor;suprafata totala a scolii este de 421 mp.

 

 

 

f. Inaugurarea oficiala a programului “Renasterea Talish-ului”-regiunea Mardakert

Detalii:finantatorul programului este dl.Antranik Bagdassaryan-S.U.A. , in program fiind cuprinse urmatoarele obiective: 18 locuinte,centru comunal,sala de festivitati,centru social,retea de apa potabila,retea de canalizare.

In timpul razboiului de 4 zile din aprilie 2016 , locuitorii Talish-ului s-au vazut nevoiti sa paraseasca temporar satul pentru a se proteja de bombardamentele azere.Pana in aprilie 2016 in sat locuiau 540 de persoane.Anul acesta ,odata cu avansarea lucrarilor, a inceput procesul de repopulare al localitatii;in  fotografia de mai jos sunt prinsi primii tineri care s-au casatorit in localitate ,in cursul acestui an.

In imaginile urmatoare sunt prezentate centrul comunal respectiv sala de festivitati din localitate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

g. Vizitarea santierului gradinitei din zona centrala a orasului Ijevan-regiunea Tavush

Detalii:in zona locuiesc 600 de persoane iar gradinita este prevazuta sa preia 150 de copii;actuala cladire unde se desfasoara procesul educativ este intr-o stare avansata de degradare;de mentionat ca aceasta gradinita noua va fi cea mai mare din cate a construit Fondul Armenia pana in prezent ,avand o suprafata de aproape 1200 mp;finantatorul proiectului este Fondul Armenia-S.U.A. avand ca donatori urmatoarele persoane:Raymond si Ani Hartunyan , Grisha Sukiasyan si Sonig Artunyan.

Primirea noastra de catre copii a fost foarte calduroasa si fiecare dintre noi a primit un desen din partea unui copil, in imagine este desenul primit de subsemnatul de la Neli – grupa mijlocie.

 

 

 

h. Vizitarea santierului cladirii multifunctionale-sala de sport si sali pentru activitati prescolare din localitatea Tidavan-regiunea Tavush

Detalii:finantatorul proiectului este d-na Nadia Eksercyan din Argentina,impreuna cu copiii;localitatea Tidavan numara 412 persoane;Fondul Armenia construieste o cladire cu o suprafata de 504 mp care va servi drept sala de sport si va gazdui si activitati prescolare ;subsolul cladirii va putea fi folosit in situatii exceptionale ca adapost al locuitorilor in caz de bombardament.

i. Inaugurarea gradinitei din localitatea Aghdzk-regiunea Aragatszotn

Detalii: localitatea numara 1800 de suflete ;finantatorul proiectului este Fondul Armenia-filiala Marea Britanie ; gradinita poseda dotari moderne care asigura un proces educativ si recreativ corespunzator avand prevazute sali de studii ,dormitoare ,sala de sport ,sala de joaca si sala cu calculatoare; in activitatile prescolare pot fi cuprinsi 90 de copii.

 

  1. Întrunirea consiliului de administratie si a reprezentantilor filialelor nationale ale Fondului Armenia , la sediul reședinței prezidențiale

Garabet Haciaturian, reprezentant pentru România al Fondului ( primul din dreapta) la lucrările de la Erevan

              3. Ordinea de zi:

              a. cuvant de deschidere a lucrarilor – presedintele consiliului de administratie al Fondului Armenia

              b. probleme organizatorice

              b 1. propunerea de numire a d-lui Ara Vartanian in functia de director executiv al Fondului Armenia pentru un nou mandat de 3 ani, începand cu 25.05.2018.

             c. prezentarea Raportului directorului executiv al Fondului Armenia – dl.Ara Vartanian

             d. prezentarea Raportului comisiei de cenzori si a raportului firmei de audit financiar Grant Thornto

             e. discutarea temei sub care se va desfasura Teletonul in 2018

             f. discutii referitoare la problemele de pe ordinea de zi

             Ordinea de zi a fost acoperita in intregime adoptandu-se urmatoarele hotarari:

             a. au fost prezentate si aprobate rapoartele directorului executiv, ale comisiei de cenzori si ale firmei de audit

             b. s-a stabilit ca tema Teletonului 2018 sa fie dedicată, ca si în 2017 forării de aâncime si construirii de noi sisteme de irigatie precum si utilizarii energiei solare.

            c. s-a aprobat propunerea de numire a d-lui Ara Vartanian in functia de director executiv al Fondului Armenia pentru o noua perioada de 3 ani , începand cu data de 25.05.2018

 

Garabet Haciaturian,

Reprezentantul Fondului Armenia in Romania