Mihai Stepan Cazazian

RAPORT FINANCIAR privind strângerea de donații pentru Fondul Armenia în 2015 și Raport privind participarea la a 25-a întrunire a Consiliului de administrație a Fondului Armenia și a reprezentanților filialelor naționale ale Fondului Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

fond

 

Lista donatorilor si sumele colectate sunt redate in tabelul intitulat lista donatori 2015.

Asa cum rezulta si din tabel , filiala din Romania a colectat si virat Fondului Armenia in contul anului 2015 suma de 4.667  USD .

Multumesc pe aceasta cale tuturor participantilor  la colecta si in mod deosebit d-lui Valentin Andronache , cel mai important donator .

De asemenea, le multumesc in mod special pentru sprijinul primit in timpul perioadei de colectare Prea Sfintiei Sale Episcop Datev Hagopian si D-rei Rafaela Cazazian – Constanta .

tabel

 

În perioada 22 mai 2016-1 iunie 2016 am participat la intrunirea consiliului de administratie a Fondului Armenia si a reprezentantilor filialelor nationale ale Fondului Armenia.

Lucrarile s-au desfasurat in 2 etape:

  1. pe teren
  2. intrunirea consiliului de administratie si a reprezentantilor filialelor nationale ale Fondului Armenia , la sediul guvernului Republicii Armenia

1. Pe teren s-au inaugurat sau inspectat o serie de obiective din Republica Armenia si Nagorno Karabakh ,după cum urmează:

a.inspectarea lucrarilor la autostrada Vardenis-Martakert  116 Km

Detalii : autostrada are o importanta strategica , economica si turistica inestimabila  si este  al  3-lea proiect de acest fel al Fondului Armenia ; autostrada va deveni a doua importanta cale de comunicatie intre Republica Armenia si Nagorno Karabakh si va contribui la amplificarea relatiilor de cooperare si a parteneriatelor regionale dintre ele ; acum , singurul drum de acces intre Republica Armenia si Nagorno Karabakh este autostrada Goris-Stepanakert , construita tot prin finantarea acordata de Fondul Armenia . Construirea autostrazii include nu numai asfaltarea  caii de comunicatie ci va cuprinde si refacerea a 16 poduri , sisteme de scurgere a apei si sisteme de semnalizare . In prezent se lucreaza la asfaltare.Localitatile aflate in apropierea autostrazii vor fi principalele beneficiare ale proiectului ; de asemenea , turismul va fi puternic stimulat.

In prezent sunt afaltati aproape 50 km de autostrada urmand ca pana la sfarsitul anului sa se finalizeze si aceasta etapa;mentionez ca lucrarile sunt ramase in urma pe de o parte din cauza conditiilor meteo si pe de alta parte din cauza “razboiului de 4 zile “ din aprilie 2016.Semnalez de asemenea existenta unei portiuni de aprox. 300 m care nu se poate asfalta in prezent datorita unor surse de ape subterane care sunt in curs de identificare si inlaturare.

fond 1

Cu ocazia inspectarii lucrarilor la autostrada Vardenis-Martakert am efectuat o vizita pe santierul Centrului comunal din localitatea Getavan-regiunea Martakert , care se afla pe traseul autostrazii.Ca si alte centre comunale acesta va include un dispensar medical,o biblioteca, sala cu calculatoare conectate la internet, sala de festivitati si birouri pentru primaria localitatii.

fond 2

 

b. vizitarea scolii din localitatea Nalbandyan -regiunea Armavir

Detalii: scoala este in curs de renovare cu sprijinul financiar al D-lui si D-nei Armen si Berjouhi Nalbandian din Toronto-Canada; renovarea celor 3.200 mp ai scolii include refacerea completa a 2 clase si a aripii administrative  precum si construirea unei sali de gimnastica. Finalizarea proiectului este prevazuta pentru luna septembrie 2016 cand cei 600 de elevi ai localitatii vor gasi  scoala renovata si dotata cu mobilier nou si noi echipamente.

fond 3

c.vizitarea scolii Mesrop Mashtots din localitatea Oshakan – regiunea Aragatsotn

Detalii: cladirea principala a scolii a fost transformata intr-un modern lacas de invatamant datorita unei cosponsorizari primite din partea comunitatii armene din orasu Alfortville din Franta.In plus ca urmare a infratirii dintre localitatea Oshakan si orasul Alfortville se organizeaza programe de schimburi de elevi ceea ce contribuie la cresterea calitatii actului de instruire al scolii .

fond 4

d. vizitarea scolii de muzica Ceaikovski din Erevan

Detalii: scoala este complet renovata cu sprijinul filialei S.U.A. Coasta de est ;renovarea include si refacerea structurii de rezistenta a cladirii precum si o noua distributie a spatiilor din cladire; de asemenea este complet renovata sala de auditii care are o scena noua si echipamente moderne necesare unei asemenea sali ;s-au construit un lift nou si rampe de acces pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii .Noua distributie a spatiilor din cladire a permis constituirea unor sali de repetitii pentru orchestra simfonica a scolii , pentru cuartetul de coarde , pentru fanfara si pentru formatia de jazz . Datorita renovarii , scoala care are o traditie de aproape 80 de ani , timp in care a format multi artisti celebri ai muzicii armene , a devenit o unitate de invatamant model.

fond 5

e. inaugurarea Centrului comunal din localitatea Mushkapat – regiunea Martuni

Detalii: Constructia centrului a fost posibila datorita suportului financiar al filialei franceze a Fondului Armenia si cu cofinantare din partea guvernului de la Stepanakert.

fond 6

 

 

 

 

f. vizitarea santierului Centrului comunal Karmir Shuka -regiunea Martuni

Detalii:si acest centru este construit cu sprijinul financiar al filialei franceze a Fondului Armenia. In ultimii 8 ani filiala franceza a sponsorizat construirea a 8 asemenea centre comunale in Nagorno Karabakh (Artsakh);asa cum am aratat mai sus , un centru comunal multi-functional  inglobeaza intr-o cladire P+1 urmatoarele componente: sediul primariei ,sala de spectacole , biblioteca comunala, sala de calculatoare cuplate la internet si dispensarul  medical.

fond 7

g. inaugurarea gradinitei din localitatea Ivanyan – regiunea Askeran

Detalii: constructia gradinitei a fost posibila cu sprijinul financiar al filialei Toronto – Canada si cu cofinantare din partea autoritatilor de la Stepanakert. Localitatea Ivanyan care numara 1450 de suflete a primit cu multa satisfactie gradinita pe care si-o doreau inca din 1992, anul eliberarii;gradinita este prevazuta cu dotari moderne printre care cu incalzire centrala iar spatiile de joaca sunt imprejmuite ; gradinita este destinata unui numar de circa 60 de copii.Dupa inaugurarea gradinitei am vizitat santierul Centrului comunal din localitate care este sponsorizat tot de filiala Toronto – Canada .

fond 8

h.vizitarea santierului Liceului nr.9 din Stepanakert

Detalii: ambitiosul proiect de renovare a liceului este sponsorizat de filiala S.U.A. Coasta de vest a Fondului Armenia cu o importanta donatie din partea binefacatorilor Dl.si D-na Gerald Turpanjian precum si cu cofinantare din partea autoritatilor de la Stepanakert.Liceul nr.9 este o institutie  multifunctionala si cu clase speciale pentru elevii cu deficiente auditive.In aceasta scoala invata 438 de elevi precum si 53 de prescolari.

fond 9

i. vizitarea santierului Spitalului de Oncologie din Stepanakert

Detalii:spitalul este construit prin donatii din partea filialei franceze a Fondului Armenia cu cofinantare din partea conducerii de la Stepanakert; se prevede ca spitalul sa ofere servicii medicale de calitate privind diagnosticarea , operarea si tratamentul bolilor oncologice.

fond 10

j. vizitarea scolii vocationale Yeznik Mozian din Shushi

Detalii:scoala primeste elevi de pe tot cuprinsul Artsakh-ului si este singura unitate de invatamant vocational specializata in constructii ;scola este organizata dupa modelul francez si constructia ei a fost sponsorizata de filiala franceza a Fondului Armenia (conform testamentului lui Yeznik Mozian) cu cofinantare de la autoritatile de la Stepanakert.Scoala ofera instruire pentru un numar de 450 de elevi care dupa cei 3 ani de studiu vor putea lucra pe santierele Artsakh-ului pentru a satisface necesarul de forta de munca cu diverse calificari.

 

2. Întrunirea consiliului de administratie si a reprezentantilor filialelor nationale ale Fondului Armenia , la sediul guvernului Republicii Armenia

Ordinea de zi:

a.cuvant de deschidere a lucrarilor – presedintele consiliului de administratie al Fondului Armenia

b.prezentarea Raportului directorului executiv al Fondului Armenia – dl.Ara Vartanian

c.prezentarea Raportului comisiei de cenzori si a raportului firmei de audit financiar Grant Thornton

d.discutarea temei sub care se va desfasura Teletonul in 2016

e.discutii referitoare la problemele de pe ordinea de zi

Participantii la intrunire au pastrat un moment de reculegere in memoria lui Nerses-Petros al XIX catolicos -patriarh de Cilicia al Bisericii Catolice Armene , care a fost membru al consiliului de administratie al Fondului si a incetat din viata.

Ordinea de zi a fost acoperita in intregime adoptandu-se urmatoarele hotarari:

a. au fost prezentate si aprobate rapoartele directorului executiv, ale comisiei de cenzori si ale firmei de audit

b. s-a stabilit ca tema Teletonului 2016 sa fie dedicata reconstruirii de case in zone afectate de “razboiul de 4 zile” din aprilie 2016 si anume in localitatea Madaghis si regiunea Martakert.

Mentionez ca delegatia Fondului Armenia a avut intalniri separate si cu o serie de personalitati ale vietii politice si anume :

  1. cu primul ministru al regiunii Nagorno Karabakh Araig Harutiunian
  2. cu presedintele regiunii Nagorno Karabakh Bako Sahaghian
  3. cu ministrul pentru relatiile cu diaspora Hranush Hagopian

Garabet Haciaturian,

Reprezentantul Fondului Armenia in Romania