Mihai Stepan Cazazian

RADIO VATICAN / Vizita papei Francisc în Armenia: interviu cu ambasadorul M. Minasyan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

RV 30 mai 2016. Programul armean de la Radio Vatican a împlinit 50 de ani de activitate. Pe 29 mai 1966 a avut loc prima transmisiune în limba armeană grație cardinalului Krikor Bedros XV Agagianian. În aceste decenii, emisiunile redacției au ajuns la armenii din lumea întreagă, ducând cuvântul Evangheliei și al Succesorului lui Petru chiar și acolo unde acesta era interzis, cum s-a întâmplat în țările conduse de regimuri comuniste. În aceste zile sunt în fază definitivă pregătirile pentru apropiata călătorie apostolică a papei Francisc în Armenia, care se desfășoară de la 24 la 26 iunie. Cu privire la așteptările legate de această vizită, responsabilul redacției, Robert Attarian, a realizat un interviu cu ambasadorul Armeniei pe lângă Sf. Scaun, Mikayel Minasyan.
M. Minasyan: – ”Nu doar Armenia, dar armenii, oriunde se află, simt o mare bucurie pentru mult așteptata vizită a Sfântului Părinte, care va avea loc la sfârșitul lunii iunie. Papa vine în urma invitațiilor primite de la patriarhii armeni și de la președintele țării, așadar, de la întregul popor armean, care abia așteaptă să-și exprime față de papa Francisc cea mai profundă stimă și recunoștința pentru apropierea pe care arătat-o dintotdeauna pentru poporul nostru pe când era încă arhiepiscop de Buenos Aires. Raporturile bilaterale sunt într-un moment pozitiv care nu cunoaște precedent și, după cum se conturează programul acestei vizite, fiecare moment al prezenței sale în țara noastră va fi o mărturie în acest sens. Începând cu faptul că pontiful va locui, cum a făcut și Ioan Paul al II-lea, la Palatul Patriarhal, împreună cu fratele în credință, katholikos-ul tuturor armenilor. Faptul că papa este găzduit la reședința patriarhului nu are precedent în relațiile cu nicio altă Biserică non-catolică”.
Cum se prezintă astăzi Armenia înainte de întâlnirea cu papa Francisc?
M. M. – ”Armenia este astăzi o republică tânără și dinamică, o țară care împlinește 25 de ani de independență de fosta Uniune Sovietică. Tânără ca stat, dar cu o lungă istorie pe care Armenia o înfruntă cu seninătate și pe care își construiește propria forță identitară, atât de necesară în lumea globalizată de astăzi. Papa va găsi o Armenie care privește la viitor, o Armenie care depune eforturi ca să depășească ereditatea dificilă a unei economii planificate și care mizează pe tehnologie și pune accentul pe educație. O Armenie care, în virtutea suferințelor îndurate în trecut, vrea și se angajează să aibă o lume de pace, mai ales în regiunea noastră”.Cum se prezintă astăzi situația geo-politică din regiune?
M. M. – ”Ultimele cuvinte se refereau, întocmai, la situația din regiunea în care trăim. Ceea ce până cu nu mulți ani în urmă ar fi fost considerat coșmarul cel mai negru, astăzi, din păcate, a devenit realitate. Armenia face față la o serie întreagă de dezastre umanitare care afectează regiunea Orientului Mijlociu și a Caucazului. Republica Nagorno-Karabakh, care ani la rând a trăit drama încălcărilor acordului de încetare a focului stabilit în 1994, a fost atacată în tăcerea substanțială a comunității internaționale. Episoade ca cele pe care le-am văzut nu pot, din păcate, să nu aducă aminte în rândul populației noastre, ceea ce s-a întâmplat în Anatolia acum o sută de ani – mă refer aici, la genocidul armean – sau ceea ce se întâmplă încă și astăzi în comunitățile creștine din Orientul Mijlociu, care se află în pragul dispariției. Armenia este în ultimii ani o țară de primire a creștinilor sirieni, în limita posibilităților noastre. Solidaritatea cu lumea creștină și pacea în regiunea noastră sunt teme care vor fi abordate împreună cu Suveranul Pontif în timpul vizitei sale în Armenia și se vor înălța rugăciuni pentru o angajare concretă și o lume mai bună”.(rv – A. Dancă)