Redactor

Quartetul „Arsen Petrosyan”…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

…a prezentat muzică armenească în Cehia, Elveția, Letonia și România.

În perioada 15-22 noiembrie, „Quartetul Arsen Petrosyan” a susținut o serie de spectacole pline de strălucire în Cehia, Elveția, Letonia și România, prezentând piesele de pe ultimul CD, intitulat „Hokin Janapar” (Calea sufletului).

Primul concert al quartetului a avut loc pe 15 noiembrie la Filarmonica din Brno din Cehia. Apoi, pe 16 noiembrie, a avut loc un concert la Casa de Cultură din Biel, Elveția, iar a doua zi la Sala Kulturmarkt din Zurich. În continuare, quartetul a mers în Letonia, unde au interpretat muzică armeană pe 19 noiembrie la sala de concerte Gors din Rezekne, iar pe 20 noiembrie la sala de concerte Great Amber din Liepaja. Aceasta din urmă este una dintre cele mai renumite săli de concerte din țările baltice, iar aici a fost prezentată în premieră muzică armeană. Turneul s-a încheiat pe 22 noiembrie în România cu un concert la Festivalul de Muzică Veche de la București susținut în sala Galeriei Naționale de Artă a României.

La toate concertele, a căror temă a fost inspirată de CD-ul „Calea sufletului” au fost interpretate melodii populare armenești, clasice, pastorale. Să reamintim că albumul lui Arsen Petrosyan „Hokin Janapar”, lansat la Londra, este distribuit pe scară largă în întreaga lume.

„Publicul a acceptat muzica armenească cu cea mai mare căldură, a perceput, astfel, sufletul armean. Trebuie să afirm cu bucurie că publicul a fost impresionat de spectacolele noastre, ne-au abordat după concert, ne-au pus întrebări despre Armenia și ne-au spus că ar fi bucuroși să vină în țara noastră să o vadă și să o descopere. Astfel, mă bucur că într-un fel contribuim la dezvoltarea turismului în țara noastră prin limbajul culturii. Acest tip de turnee de concerte au ca efect descoperirea Armeniei și o face atractivă pentru străini”, spune Arsen Petrosyan. Apropo, după concerte, presa letonă (Baltcis News, BOBE etc.) l-a numit pe Arsen Petrosyan ambasadorul muzicii populare armene.

Potrivit lui Arsen, foarte emoționantă a fost și reacția publicului armean din aceste țări, care s-a apropiat după concerte, a transmis urări călduroase și a exprimat mulțumiri. „Publicului i-a plăcut foarte mult și când vorbim despre instrumente, prezentăm lucrările, istoria muzicii noastre armenești. Acest format este interesant pentru ei”, a subliniat el.

Pe lângă Arsen Petrosyan, quartetul este format din Astghik Snetsunts (canon), Vladimir Papikyan (santur) și Avetis Keoseyan (percuție).

De menționat că la toate concertele au fost prezenți și reprezentanți culturali și profesioniști ai diferitelor departamente ale țărilor respective. La concerte au fost prezenți ambasadorii Armeniei în aceste țări, în special, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Cehe E.S.. domnul Ashot Hovakimyan și Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia în România E.S. domnul Serghei Minasyan. Concertul din Cehia a avut loc sub auspiciile ambasadorului Armeniei, iar ambasada RA din Letonia a susținut concertele letone. Concertul de la București a fost susținut de Uniunea Armenilor Români, reprezentată de președinte, domnul Varujan Vosganian. Arsen Petrosyan și quartetul își exprimă recunoștința față de susținătorii seriei de concerte.

Să adăugăm că Arsen Petrosyan s-a născut în 1994 în Charentsavan. În ciuda vârstei sale, Arsen este activ la nivel internațional, urmând sfaturile și pașii maestrului de duduk Jivan Gasparyan și profesorului său Gevorg Dabaghyan. În același timp, drumul său a fost deschis prin diverse colaborări, lucrând cu legendarul chitarist rock Steve Hackett, compozitorul Ihab Darwish, muzicianul-interpret la oud Omar Bashir și alții.

Arsen Petrosyan a concertat în țări din Europa, America de Nord, Asia Centrală, Orientul Mijlociu.

Concertele sale au fost prezentate pe Medici.tv, Mezzo TV, BR-KLASSIK, precum și pe BBC Persia și alte canale mass-media. Primul album solo al lui Arsen Petrosyan, „Charentsavan. Music for Duduk” a fost editat în 2015 în SUA și a avut un mare succes.

Roza Grigoryan