Mihai Stepan Cazazian

Putin se implică activ în rezolvarea diferendului din enclava Nagorno-Karabagh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Sarksian-Putin-Aliyev-kremlin.ru_

 

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit luni cu omologii săi armean Serge Sarkisian şi azer Ilham Aliev într-o încercare de a consolida încetarea focului în enclava Nagorno-Karabagh, o regiune disputată de cele două ţări şi marcată de lupte violente în aprilie, relatează AFP. Iniţial, preşedintele rus s-a întâlnit cu cei doi conducători separat, înaintea unui dejun în trei la Sankt-Petersburg.

“Vrem ca diferendul să fie rezolvat în mod paşnic”, a spus preşedintele Armeniei, la începutul întâlnirii cu Putin, conform unui comunicat al Kremlinului. El a adăugat că mulţumeşte liderilor ţărilor care coprezidează Grupul de la Minsk pentru Karabagh (Rusia, Franţa şi SUA) pentru eforturile pe care le fac cu privire la acest subiect. Sarkisian a invitat “la realizarea unor progrese în aplicarea acordurilor semnate, în special pentru a se crea un mecanism de observare a încetării focului”, potrivit agenţiilor de presă ruse, citate de Agerpres.

Ilham Aliev a mulţumit, la rândul său, Rusiei pentru “rolul său constructiv” în reglementarea conflictului în cursul întâlnirii sale cu Putin, lansând un apel la “decolonizarea teritoriului azer, ocupat de peste 20 de ani”, potrivit aceluiaşi comunicat al Kremlinului. “Discuţiile vor fi dificile. Principala sarcină este de a se lua măsuri pentru a preveni o reluare a ostilităţilor”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
după RL