Mihai Stepan Cazazian

Putin a anunţat, la Erevan, reducerea preţului la gaze pentru Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Putin_Serzh_111-1

 

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni, în cursul unei vizite la Erevan, că Rusia va reduce preţul la gaze pentru Armenia, ţară care a decis în septembrie să se alăture Uniunii Vamale promovate de Moscova, transmite AFP. Putin a indicat de asemenea că Rusia va vinde Armeniei arme la preţ redus.  “Rusia va face tot posibilul pentru a ajuta Armenia să îndeplinească toate procedurile pentru intrarea în Uniunea Vamală”, a dat asigurări preşedintele rus. În ceea ce priveşte gazele exportate de Rusia în Armenia, a indicat el, “preţul va fi fixat la 189 de dolari (la 1.000 de metri cubi)”, un preţ cu mult mai mic decât propune Moscova altor cumpărători.

Luni, o mie de persoane au defilat la Erevan împotriva lui Vladimir Putin şi împotriva deciziei preşedintelui armean Serj Sarkisian de a renunţa la apropierea Armeniei de Uniunea Europeană pentru a se alătura Uniunii Vamale create de Rusia cu foste republici sovietice, în prezent Belarus şi Kazahstan.

Protestatarii, încadraţi de numeroase forţe de ordine, au afişat bannere pe care se putea citi ‘Putin, întoarce-te acasă’ şi drapelul armean, potrivit AFP, care notează că au avut loc şi câteva ciocniri între manifestanţi şi poliţie. Serviciul de presă al poliţiei a anunţat în cursul serii că au fost arestaţi 110 manifestanţi.La începutul vizitei sale la Erevan, Putin a promis să consolideze influenţa ţării sale în Caucaz. Agerpres