Elena Chobanyan

Psihologie / Readaptarea la muncă trebuie făcută treptat…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

11995626_957244107667468_1778812079_n

Finalul de vacanţă poate fi o veste un tocmai plăcută pentru toţi, pentru că nu toţi sunt în stare să treacă repede de la odihnă la ritmul activ de muncă, iar uneori conflictele se pot stârni din această cauză. Pentru a afla mai multe detalii despre această temă am discutat cu psihologul  Centrului de recuperare sociopsihologică, Sona Harutyunian.

De ce majoritatea oamenilor sunt stresaţi după zilele de odihnă şi nu se pot adapta la muncă?

Este normal. După vacanţă organismul uman trece la un ritm mai activ de muncă. De aceea este nevoie de adaptare şi trecere la muncă, în mod activ, treptat. Cam 80 la sută dintre oameni au dificultăţi după concediu, cu toate acestea totul depinde şi de diferenţele personale. Unii se adaptează mai uşor, alţii mai greu. Joacă un rol important, de asemenea, durata şi calitatea odihnei, dar şi dragostea faţă de muncă.

Adică, cei care îşi iubesc meseria, se pot adapta la muncă foarte uşor după vacanţă?

 Aşa-i. Cei care sunt mulţumiţi de muncă şi lucrează într-o atmosferă pozitivă, trec mai uşor la ritmul activ.

Deci, fiecare persoană se adaptează în diverse moduri şi este diferită cerinţa faţă de odihnă. Unii doresc să aibă vacanţă toată viaţa, alţii nu se pot odihni nici măcar o săptămână. Dvs. ce credeţi?

Sunt de acord. Însă haideţi să nu uităm, că este important ca toţi oamenii, indiferent de temperament şi caracter, au nevoie de odihnă, ca ulterior să poată lucra în mod eficient. Aşa că pe cei harnici îi sfătuiesc să se odihnească şi ei, chiar dacă nu se pot dezlipi de muncă. Este de asemenea important să se ferească de sursele de noutăţi, cum ar fi computerul, care nu-i lasă să se odihnească. Aşadar, după vacanţă au loc schimbări atât biologice, cât şi psihologice, organismul are nevoie să ia o pauză recuperând aceste ritmuri prin reglementarea hranei şi activitatea fizică, cum ar fi plimbare în aer curat, etc. Este important ca înainte de a merge în concediu să se rezolve toate lucrurile, nelăsându-le pe mâine, ca după întoarcerea din vacanţă să nu fie acumulate grijile, iar adaptarea la muncă să fie mai uşoară.

Elena Chobanyan