Mihai Stepan Cazazian

Proteste în Armenia împotriva fostului președinte Serj Sargsyan, propus ca premier

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În Armenia, activiștii opoziției au blocat mai multe drumuri, poduri și metroul din Erevan, paralizând circulația în oraș, în semn de protest față de așteptata preluare a funcției de premier de către fostul președinte Serj Sargsyan. Poliția a spus că demonstrațiile opoziției sunt ilegale, încălcând dreptul la libertatea de circulație. Protestele au izbucnit în 13 aprilie, dar s-au intensificat întrucât Parlamentul urmează să supună votului candidatura lui Serj Sargsyan la funcția de premier, astăzi, în urma unei reforme constituționale care a întărit împuternicirile primului ministru. Mulţimea a pornit luni spre sediul Parlamentului, însă a fost oprită de scutieri. Zeci de protestatari şi poliţişti au fost răniţi în confruntări. Un grup de manifestanţi a reuşit apoi să intre cu forţa în clădirile  universităţilor  din Erevan, cursurile fiind boicotate. Proteste sunt organizate și în alte orașe.

Liderul opoziţiei, Nikol Pashinyan, îl acuză pe fostul preşedinte că vrea să rămână la putere, deși, în 2014, Sargsyan declarase că după schimbarea Constituției (adoptată în 2015) el nu va mai candida la funcția de președinte sau prim ministru și considera că nici un cetățean nu trebuie să ocupe mai mult de două mandate în fruntea țării. Dar într-un interviu acordat în urmă cu o lună Sargsyan a declarat că situația externă și interesul national îl obligă să rămână la putere.

Amintim că postul de președinte a fost ocupat luna aceasta de Armen Sarkissian, care a fost ales în premieră de către  Parlament, nu prin vot popular.