Mihai Stepan Cazazian

Protest la București

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Ca urmare a deciziei autorităţilor maghiare de extrădare a criminalului Ramil Sahib Safarov, soldată cu graţierea acestuia de către preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev comunitatea armeană din București a organizat joi 6 septembrie un protest în fața Ambasadei Republicii Ungaria. Tinerii comunității armene din România au staționat cu pancarte în fața Ambasadei. O delegație formată din deputatul Uniunii Armenilor din România, Varujan Pambuccian, Preot vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, Ezras Bogdan, Sirun Terzian, vicepreședinte U.A.R. și preot Radu Holca au fost primiți și au  înmînat o scrisoare de protest Excelenței Sale Füzes Oszkár, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Ungaria în România. Excelența sa și-a exprimat profundul regret și scuze repetate, exprimate în numele Guvernului maghiar după care a primit o delegație a tinerilor protestatari în salonul oficial al ambasadei si curtea ambasadei.

 Scrisoarea de protest înmînată Ambasadorului Ungariei

Excelenței Sale domnului Füzes Oszkár, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Ungaria în România

Excelența Voastră,

 

Arhiepiscopia Bisericii Armene din România și Uniunea Armenilor din România au luat act de decizia Republicii Armenia de a suspenda relaţiile diplomatice cu Ungaria, ca urmare a extrădării, de către autorităţile maghiare, a criminalului Ramil Sahib Safarov, urmată de graţierea acestuia de către preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Alizev, și iși exprimă, la rândul lor, dezacordul față de decizia luată de către autoritățile ungare.

Considerăm că ridicarea criminalului Safarov pe piedestalul eroismului național azer și indicarea acestuia către tânăra generație azeră ca exemplu de urmat, îi conferă Guvernului Ungariei statutul de copărtaș la actul criminal, săvârșit între propriile granițe, și nedemnul titlu de instigator la crimă.

Extrădarea acestui asasin plasează Ungaria, ţară membră a Uniunii Europene şi a NATO, în ruptură totală cu valorile la care a aderat. Această decizie este, de asemenea, în flagrantă contradicţie faţă de poziţiile anterioare ale autorităţilor maghiare la cel mai înalt nivel, care au asigurat Guvernul armean că aşa ceva nu se va întâmpla. Gestul autorităţilor maghiare este cu atât mai inacceptabil cu cât, în numeroase rânduri, autorităţile armene au informat în legătură cu acţiunile de glorificare a criminalului Safarov care au avut loc în toţi aceşti ani în Azerbaidjan.

Fiind solidari cu armenii de pretutindeni, considerăm că un astfel de gest de ostilitate la adresa poporului armean şi de impietate la adresa memoriei lui Gurgen Margaryan nu pot fi tolerate. Îngăduinţa manifestată faţă de astfel de crime sporeşte riscul ca astfel de fapte abominabile să se petreacă din nou.

Comunitatea armeană din România este alături de comunitatea armeană din Ungaria și consideră că prin gestul guvernului maghiar i-a fost încălcată demnitatea de etnie care a conviețuit armonios cu poporul maghiar încă de la fondarea Ungariei ca stat.

Armenii din România împreună cu armenii de pretutindeni solicită explicaţii Guvernului maghiar în legătură cu decizia inadmisibilă de a extrăda un criminal chiar în ţara care i-a glorificat actele criminale, fiind, astfel, conştientă că va fi părtaşă a graţierii unui asasin şi a crimei sale de neiertat.

Comunitatea Armeană din România prin,

P.S. Episcop Datev Hagopian                            Varujan Vosganian

Arhiepiscopul Bisericii Armene                      Președintele Uniunii Armenilor

din România                                                         din România

 

Protestul  a continuat în fața Catedralei Armene din București,  o zonă foarte circulată din Capitala României. Clopotele au fost trase de Preot vicar Ezras Bogdan după care mai mulți membri ai comunității s-au aliniat pe trotuarul din fața catedralei cu pancarte pe care se putea citi: Poporul armean nu va uita, Noi sîntem Gurken Markaryan, Solidari cu armenii din Ungaria, Rușine Guvernului maghiar. De asemenea, în fața Catedralei Armene din București a fost afișat un banner în care se prezintă pe scurt opiniei publice din România motivul protestului.

 

 

mai multe imagini pe http://www.facebook.com