Redactor

PROMISIUNEA. Sute de botoșăneni au fost martori ai unei povești în care dragostea face istorie!

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

După aproape două ore, în sala cinematografului de la Botoșani se simțea doar tăcerea lăcrimată. Pentru că, dincolo de moarte, de martiriu, de genocid și de sacrificiu, dragostea îndelung rabdă. Iar poporul armean asta face de un secol și mai bine.  

PROMISIUNEA. Sute de botoșăneni au fost martori ai unei povești în care dragostea face istorie!

Pe 21 septembrie, armenii își sărbătoresc independența. Pe 21 septembrie, armenii stau cu capul sus în fața istoriei, chiar dacă ea, istoria, nu se încumetă încă să-i facă dreptate, Turcia refuzând până astăzi să recunoască atrocitățile comise asupra populației armene. În fiecare familie de armean de astăzi există un sfânt, în fiecare casă există altare care mențin vie memoria victimelor genocidului din urmă cu mai bine de 100 de ani. Biserica Armeniei a canonizat un milion și jumătate de martiri masacrați în timpul Imperiului Otoman!

La Botoșani, Uniunea Armenilor din România, prin președintele filialei – Cristian Lazarovici, își cinstește martirii. De ani buni, se întâmplă fapte menite să aducă în atenția publicului istoria armenilor. Și nu întâmplător botoșănenii sunt mereu alături de această comunitate. Armenii au fost dintotdeauna acasă pe aceste meleaguri. “Armenii, când se stabilesc într-un loc, își fac în primul rând loc de rugăciune”, spunea în urmă cu ceva vreme doamna Viorica Popa, plecată la Domnul la sfârșitul anului 2016. Dovadă că aici, la Botoșani, cea mai veche biserică este cea armeană, Biserica “Adormirea Maicii Domnului” (1350).
 
Oameni calzi, veseli, mereu cu inima deschisă, armenii de astăzi știu că sunt datori să vorbească despre cei care au murit sacrificați, chinuiți, martirizați. Copii, femei, bătrâni. Intelectuali, țărani, meșteșugari. Cu toții au fost secerați fără milă. S-au scris pagini memorabile despre genocidul armean, s-au filmat scene cutremurătoare despre istoria de acum un secol.

Unul dintre aceste filme a rulat joi seara, de Ziua Republicii Armene, la Cinema Unirea din Botoșani. “Promisiunea” este, dincolo de toate, un film de dragoste. Poți chiar să identifici un triunghi amoros între frumoasa Ana (Charlotte Le Bon), jurnalistul american Chris (Christian Bale) și studentul la medicină Mikael (Oscar Isaac).

citește mai mult  pe http://stiri.botosani.ro