Mihai Stepan Cazazian

Proiecte pentru 2014

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

La fiecare început de an ne-am făcut un obicei în a creiona proiectele importante pe care dorim să le realizăm. Anul 2014 este unul special. Pe de o parte  vom continua activitățile noastre curente, de la editarea ziarelor plus pagina de net, publicarea unor noi volume la Editura Ararat, organizarea, în filiale,  cel puțin la nivelul anului trecut, a  manifestărilor  cultural,  organizarea Taberei Tineretului Armean, dar și  realizarea celei de-a doua ediții a Festivalului Strada Armenească care a fost pentru comunitatea noastră  evenimentul anului 2013. Sigur că acest lucru ne obligă și realizatorii festivalului au și început să lucreze la proiect. În plus cu sprijinul Ambasadei  Armeniei vom invita cîteva  personalități din Armenia și Diaspora care să vorbească, nu doar armenilor, despre situația politică din Caucaz sau despre  atît de bogata cultură și istorie a armenilor. Nu vom dezvălui numele celor invitați în acest moment pentru a păstra surpriza dar și  pentru că nu avem, încă, o confirmare din partea lor. Cu  certitudine  vom face public acest lucru la momentul oportun. Dar  spuneam la început că acest an este special. Asta pentru că de acum trebuie să pregătim evenimentele pe care le vom derula în 2015 atunci cînd se împlinesc 100 de ani de la declanșarea Genocidului. Cred că din acest punct de vedere este de dorit ca implicarea comunității să nu se rezume doar la cei care lucrăm la U.A.R. sau la Arhiepiscopia Armeană. Suntem în fața  unui eveniment ce poate  arăta dacă suntem armeni sau nu. Putem face gesturi nu doar la îndemnul cuiva ci pur și simplu pentru că simțim ceva. A afișa cîteva pancarte sau a flutura drapele, pe 24 aprilie nu înseamnă că am rezolvat cît de puțin chestiunea recunoașterii genocidului –  după cum bine spune un coleg de-al nostru. Aici e nevoie de o determinare și o înțelegere în profunzime a ceea ce a însemnat această dramă pentru poporul nostru. Mi-e teamă că nici măcar unii din conaționali nu știu prea multe despre Genocid și implicațiile lui. Și credeți-mă am constatat  acest lucru… În schimb DOSAR-ul 1915  lansat de Bedros Horasangian acum aproape 20 de ani, în paginile revistei Ararat a fost un început. Iar despre  “Cartea șoaptelor”  ( citez de pe un blog ) care are 500 de pagini, s-au scris cantitativ, de trei ori mai multe comentarii şi prezentări. “Niciodată în România nu s-a scris despre genocidul armean atâta cât s-a scris acum – spune Varujan Vosganian. Deşi, în această carte nu există nicio revendicare. DOSAR-ul 1915 și “Cartea șoaptelor” pot fi cei doi piloni pe care ar trebui să dezvoltăm proiectele noastre pentru comemorarea din 2015. Este o părere personală.  Așteptăm și  alte sugestii. Care, sperăm, să nu rămînă doar la acest stadiu ! 

One Response to Proiecte pentru 2014

  1. gugush February 19, 2014 at 5:56 pm

    GenocidulArmean nu este ceva care sa se aniverseze la anul si cu asta basta. Desigur il vom comemora mai deosebit. Dar fie acum 50 de ani (cand nu am facut-o) fie azi sau peste 50 de ani (cand sper ca o vom face) problema pusa natiei noastre de acest Genocid trebue rezolvata.
    Prima etapa este sa analizam faptele sub semnificatia lor socio-istorica. Sa le intelegem si nu sa insiram infinitatea de intamplari tragice cuprinse in nesfarsitele povestiri. Apoi sa analizam posibilitatile de a actiona. Reale. Apoi pe baza analizei sa trecem la aplicarea programelor ce vor rezulta. Am facut noi asa ceva in ultimul secol?….Nu individual, ci colectiv? Am facut?…..
    Am tot comemorat. Si?….