Mihai Stepan Cazazian

PROIECT / Întrevedere pentru demararea lucrărilor la Muzeul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România “Casa Dudian”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share


Luni, 6 martie 2017, PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Armene din România, a avut o întrevedere cu Domnul Ernest Oberlander-Târnoveanu, Director al Muzeului Național de Istorie al României. La întrevedere a participat  Domnul Victor Opaschi, Secretar de Stat în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, au fost prezenți și dl Andrei Ungar, Director de Cabinet  în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, Florin Filip, Oana Ilie (Șef secție MNIR) Laura Lăptoiu(muzeograf). PS Episcop Datev Hagopian a fost însoțit de PC Pr Krikor Holca Radu, Vicar administrativ al Arhieiscopiei.

În cadrul întrevederii Întâistătătorul Arhiepiscopiei Armene a prezentat  intenția demarării unui proiect amplu de refacere a Muzeului Eparhiei, Muzeul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din Romania, Casa Dudian de ,,recreare” a muzeului existent, dar nefuncțional  în acest moment din diverse motive. Prea Sfinția Sa a subliniat importanța acestui proiect ținând cont de valoarea deosebită a obiectelor aflate în patrimoniul Arhiepiscopiei dar și de încărcătura spirituală a acestor  dovezi de neînlocuit ale prezenței Bisericii Armene pe pământ românesc.

Dl Director Ernest Oberlander-Târnoveanu  și-a exprimat disponibilitatea de a veni în sprijinul realizării acestui proiect, punctând însă că primul pas necesar este  semnarea unui parteneriat între MNIR și Arhiepiscopie unde să se stipuleze foarte clar drepturile și obligațiile fiecărei părți. După încheierea parteneriatului se va întocmi  planul de acțiune, proiectul care trebuie să includă atât refacerea clădirii (care necesită ample lucrări de restaurare specifice, fiind și monument istoric), dar și conservarea și restaurarea patrimoniului aflat în muzeu. Evaluarea acestui proiect va fi posibilă doar după stabilirea  soluțiilor de refacere a clădirii și după inventarierea, fotografierea și evaluarea patrimoniului.

Domnul Secretar de Stat Victor Opaschi  a făcut cunoscută intenția de a sprijini realizarea acestui proiect.,,Secretariatul de Stat pentru Culte va finanța cu prioritate acest proiect în momentul când vom primi toate documentele necesare acestui demers,,.

Conducerea Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România  va lua în cel mai scurt timp măsurile care se impun, dispunând cele necesare  în scopul sprijinirii acțiunii de întocmire a documentației  și a depunerii actelor la Secretariatul de Stat pentru Culte.

În cursul zilelor următoare Arhiepiscopia Bisericii Armene din România urmează a primi propunerea de parteneriat din partea MNIR, după care inițiativa proiectului poate urma etapele care se impun.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România