Mihai Stepan Cazazian

Proiect de voluntariat la Suceava

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

DSCN7082

Uniunea Armenilor din România, filiala Suceava, a inițiat un proiect nobil: întreținerea monumentelor funerare din cele două cimitire armenești din Suceava. Inspirați de un proiect de voluntariat, inițiat de un grup de tineri germani entuziaști, care îngrijesc mormintele din cimitirele evreiești din Bucovina, au decis că este vremea să se implice mai mult.

Așadar, sâmbătă trecută, trei persoane din comunitate – doamna Didi, doamna Cici și domnul Foit – au făcut curățenie la unul dintre cele mai frumoase monumente funerare de la cimitirul “Capela”: mormântul moșierului Jakubenz și al mamei sale, vechi de aproape 150 de ani, realizat din marmură neagră, de meșterul Moscaliuc din Cernăuți (firma de pompe funebre Moscaliuc, cu sediul în Cernăuți, avea clienți în Bucovina și în Regatul României și era foarte vestită pentru calitatea lucrărilor sale). S-au îndepărtat toate buruienile, se va vopsi gardul și se va curăța marmura.

DSCN7032DSCN7080

Multe dintre aceste  monumente funerare nu mai au aparținători (rudele au decedat sau au emigrat), însă în Bucovina circulă o vorbă: acea persoană care face curățenie la un mormânt străin este privită cu bunăvoință de Dumnezeu.

Prin intermediul acestui proiect, comunitatea își dorește să păstreze orice urmă armenească din zonă. Indiferent că sunt monumente impunătoare sau simple morminte, cu cruci de lemn sau fier la căpătăi, acestea sunt o părticică importantă a istoriei locului, care spune istoria unei întregi comunități.

Pe această cale, invităm pe toți membrii comunității să ni se alăture în derularea acestui proiect, pe care îl dorim de lungă durată. Ne vom ocupa de toate morminte vechi, din cele două cimitire, inclusiv de mormintele de la vechiul cimitir armenesc din Gura Humorului. La urma urmei, voluntariatul este sufletul oricărei comunități.

 Corina DerlaDSCN7081

25 aprilie 2015