Mihai Stepan Cazazian

Program cultural armenesc la Gherla

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

IMG_0016

 

Si in luna octombrie continuă seria evenimentelor dedicate comemorarii a 100 de ani de la Genocidul armean din 1915 .

Astfel,duminica 11 octombrie a.c. a avut loc la Gherla o activitate culturala dedicata acestui eveniment (eveniment care s-a desfasurat in colaborare cu Centrul Cultural Armean din Budapesta si Uniunea Armenilor din Romania Sucursala Gherla) si anume ceremonia de inmanare a medaliilor comemorative in cinstea celor 1200 de ofiteri si soldati de origine armeana cazuti la datorie in timpul Revolutiei Maghiare si a luptei de eliberare da la 1848 urmat de un program cultural armenesc care a cuprins printre altele: o expozitie de fotografie a D-lui Vartapetjan Gabor din Budapesta,o expozitie inedita „ Cele 13 capitale ale Armeniei” si „ 500 de ani de tipar armean” expusa cu ajutorul unui sistem expozitional de tipul Pop Up Spider.  A urmat apoi proiectia filmului „ Fotograful Genocidului: Armin T. Wegner” in regia lui Tigran Khzmalyan,film care a avut un impact foarte puternic asupra publicului.

IMG_0039

Medaliile au fost inmanate de catre domnul Avanesian Alex ( vicepresedinte al Autoguvernarii din Ungaria)  ca semn de IMG_0223multumire a colaborarii culturale dintre cele doua comunitati (cea din Gherla si cea din Budapesta ) domnului presedinte al Uniunii Armenilor din Romania Sucursala Gherla , Esztegar Ioan si domnului vicepresedinte al Sucursalei Gherla, Debreceni Janos. Medaliile turnate in bronz ii infatiseaza pe Lazar Vilmos si Kis Erno ,ambii ofiteri de origine armeana si martiri ai Revolutiei de la 1848.

Expozitia a fost deschisa  de Domnul Avanesian Alex un impatimit admirator al orasului ai carui parinti s-au intalnit la Gherla in 1942 la sarbatoarea Sfantului Grigore Iluminatrul.

La eveniment au participat membrii comunitatii armene din Gherla precum si simpatizanti ai acestora.

Programul cultural a foat conceput si coordonat de catre subsemnata in speranta de a aduce macar o parte din stralucirea de altadata a ceea ce a fost odinioara Armenopolis si de a face cunoscut imensul tazaur al Armeniei unui public cat mai larg .

Ermone –Zabel MartaianIMG_0234IMG_0233