Giuseppe Munarini

Profesorul Levon Zekiyan a fost numit Arhiepiscop și administrator apostolic pentru armenii catolici din Istanbul

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

P. Levon

La 2 mai 2014, Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit pe Pr. Profesor Boghos Levon Zekiyan administrator apostolic al Arhieparhiei de Istanbul pentru catolicii de rit armean și Arhiepiscop titular din Amida.
Extrem de bucuroși sunt toți prieteni distinsului preot care până acum a îndeplinit și funcția de profesor de limba și literatură armeană la Universitatea , Ca Foscari din Veneția și la Institutul Pontifical Oriental din Roma.
Părintele Boghos Levon Zekiyan, cunoscător al mai multe limbi străine dar și filosofie, teologie, arte, este o strălucită față bisericească, care are puterea să sintetizeze, scrierile sale fiind deosebite, originale și nu se uită ușor.
Grație hărniciei lui au fost înființate și cursurile de vară de la Veneția la care au participat studenți din lumea întreagă, inclusiv din România și a înființat  Asociația Culturală Padus-Araxes
În luna decembrie a fost sărbătorit la Veneția, de ziua lui de naștere, la facultate așa cum am relatat și în revista noastră.
După cum se știe, a organizat, expoziții care au fost o memorabile pentru neamul armenesc. Aș dori se amintesc de expoziția 500 de ani de la naşterea tiparului armean URMELE UNEI CIVILIZAŢII organizată împreună cu prof. Gabriella Uluhogian și cu dr. Vartan Karapetian, în 2011.
Lecțiile lui de istorie ținute la Padova, unde era slujitor al diasporei noastre, sunt și vor rămâne un dar pentru credincioși și prieteni armeni și italieni care se întruneau înaintea celebrărilor Sfintelor Slujbe.
Pr. Vartaped (Arhimandrit) Levon Zekiyan a fost și profesorul meu de armeană, a celebrat nunta mea, cu Francesca, în San Lazzaro, în noiembrie 1980, a botezat-o pe fiica mea Elena-Hripsime, în 1984 și a celebrat nunta ei cu David în 2011, împreună cu preoții români, greco-catolici Vasile Barbolovici, Raimondo Salanschi, Aetius Pop, Cristian Sabău, Gabriel Horţ, Marius Vișovan și mai ales mi-a dăruit prietenia lui cu sfaturi și îndemnuri bune.
Ad multos annos! La mulai ani. Domnul, prin mijlocirea Maicii Domnului, Sf. Krikor din Narek și robul lui Mechitar, care sunt pilde pentru dânsul, să-l ajute în misiunea lui care nu va fi ușoară.

Giuseppe Munarini