Mihai Stepan Cazazian

Profesoara și scriitoarea ARȘALUIS SARCHISIAN GURĂU …

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

premiată de Uniunea Armenilor din România

Sămbătă, 12 noiembrie a.c. a avut loc în aula Bibliotecii Județene I.N.Roman din Constanța, în prezența ambasadorului Republicii Armenia la București Excelența Sa Serghei Minasyan, a președintelui Uniunii Armenilor din România Varujan Vosganian, a președintelui sucursalei Constanța a Uniunii Armenilor din Romania, domnul dr. Liviu Merdinian și a directorului Bibliotecii Județene prof.univ.dr.habil. Angelo Mitchievici, ceremonia de decernare a premiului Uniunii Armenilor din România pe anul 2022 profesoarei și scriitoarei Arșaluis Sarchisian Gurău, cunoscută membră a comunității armene din Constanța, cu o carieră pedagogică de peste 40 de ani și cu o bogată activitate literară și publicistică.

Chiar la intrarea în sală ne întâmpină un șevalet cu o planșă cuprinzând un număr de 16 diplome – copii în miniatură – dintre cele obținute de sărbătorită, iar pe scenă se află un alt șevalet cu coperțile celor 9 cărți, cele mai multe editate la Editura Ararat, București. Într-un colț, pe o măsuță se află cărțile ce vor fi oferite doritorilor, precum și o broșură cu CV.-ul, câteva poezii și imagini ale autoarei. Toate acestea se datorează profesionalismului, dar și mărinimiei domnului Sirun Terzian directorul Editurii Ararat. Premierea doamnei Arșaluis Gurău, personalitate de excepție, un exemplu de dedicație profesională și de atașament pentru națiunea de apartenență, a fost un prilej de bucurie și legitimă mândrie pentru întreaga comunitate armeană din țară.

Acțiunea este deschisă de domnul director al Bibliotecii Județene, în calitate de amfitrion, care își exprimă bucuria de a fi gazda unui eveniment de excepție, precum decernarea premiului Uniunii Armenilor din România, pe anul 2022 doamnei prof. Arșaluis Sarchisian Gurău, de a fi în același timp gazda unor mari personalități ca Excelența Sa Ambasadorul Armeniei la București, a Președintelui Uniunii Armenilor din România Varujan Vosganian, scriitor și prim vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România – coleg de breaslă și prieten – a Președintelui sucursalei Constanța a Uniunii Armenilor din România. domnul dr. Liviu Merdinian. Vorbitorul afirmă că în memoria sa, Armenia vine din zona marii culturi, fiind așezată la confluența culturii europene cu cea asiatică. Trece în revistă câteva nume de mare rezonanță atât în cultura română cât și în cea armeană și care își au obârșia în Constanța, precum familia Acterian (Arșavir, Haig și Jeni). Pentru sine – continuă domnia sa – Armenia este sinonimă cu marea cultură. Apreciază, de asemenea, că armenii au trei patrii, una ocazională: România, una de suflet: Armenia, iar a treia este fără îndoială, cultura europeană.

În cuvântul său, Excelența Sa, domnul ambasador afirmă că este fericit să ia parte la premierea unui membru respectat în comunitate, profesoara,  scriitoarea și traducătoarea Arșaluis Sarchisian Gurău. Este, de asemenea fericit să constate că în comunitatea din Constanța limba armeană este cunoscută de majoritatea covârșitoare a membrilor și folosită ca mijloc de conversație și comunicare. Excelența Sa oferă, apoi, în dar sărbătoritei din partea Ambasadei Armeniei în România CD-uri armenești și o cărticică artizanală Հայոց աշխարհ (Țara/Lumea Armeniei), superb lucrată, cuprinzând cântece de luptă, de bucurie, de joc, minunat ornamentată cu motive decorative naționale, ilustrată cu imagini, precum zeița Anaid, protectoarea Armeniei din vremuri imemoriale, precreștine, dar și fotografia marelui compozitor Komitas. Piesele de pe CD sunt din repertoriul ansamblului folcloric de cântece și dansuri „SASUN”. Domnul ambasador s-a exprimat în limba armeană și engleză și a oferit interviuri jurnaliștilor prezenți.

În cuvântul său, domnul Varujan Vosganian destăinuie asistenței istoricul acestui premiu și scopul său:- a fost instituit  din anul 1990,  odată cu reînființarea Uniunii Armenilor din România. El se oferă unor personalități care au adus o contribuție deosebită la sporirea prestigiului comunității armene în România, fie prin performanțele obținute în profesiune, excelând la locul de muncă, fie prin activități concrete în vederea cunoașterii istoriei și difuzării culturii și literaturii armene în lume. Până în prezent s-a conferit acest titlu unui număr de 32 de laureați, printre care, cele mai multe, evident după București, au venit la Constanța. Domnia sa citește în aplauzele asistenței, toate aceste nume, printre care recunoaștem pe constănțenii noștri scriitorul și publicistul Arșavir Acterian, avocat Aram Agop, jazzmann-ul Harry Tavitian, publicistul Vartan Arachelian, ing.prof.univ.dr. Garabet Kumbetlian, scriitorul Arșag Bogdan Căuș, prof. dr. Krikor Pambuccian și publicistul și scriitorul Simion Tavitian. La acest șir de personalități ilustre vine astăzi să se adauge și profesoara și scriitoarea Arșaluis Sarchisian Gurău. Felicitări! Cu adevărat este vorba de o galerie reprezentativă pentru comunitatea noastră. Motivația pentru care i se acordă această distincție și d-nei Arșaluis Gurau este limpede: pentru activitatea ei didactică remarcabilă de peste 40 de ani, pentru slujirea cu devotament și neodihnă atât a culturii armene, cât și a culturii române. Ne face cinste, iar prezența în sală a atâtor prieteni este o dovadă. „Am scris în “CARTEA ȘOAPTELOR” adaugă domnia sa – despre familia ei greu încercată, despre tatăl ei, Hrant Sarchisian, arestat politic și mânat în Siberia, despre bunicul ei, Garabet Pilibosian, membru marcant și activist de frunte în orașul Constanța, poet cu colaborări la revistele armene din toată lumea.”

Domnul  Liviu Merdinian –președintele Uniunii Armenilor din România-Sucursala Constanța citește Laudatio d-nei Arsaluis El aseamănă parcursul vieții doamnei Arsaluis Gurău cu o lucrare monumentală, cu construcția unei catedrale. „Astăzi armenii sunt mândri pentru că este celebrată o întreagă activitate a doamnei prof.Arsaluis Sarchisian-Gurau. Suntem mândri că acest premiu vine la Constanța. Suntem mândri că toate etniile ce trăiesc în Dobrogea suntem într-o competiție culturală și scoatem tot ce este bun din noi. Astăzi este un prilej de mândrie pentru comunitatea armeană din România, ocazia de recunoaștere a unei personalități de excepție cu reputație, profesionalism, ținută morală al unui model uman și profesional al armenilor din România. În general, oamenii sunt definiți prin suma celor care i-au cunoscut. Vă mulțumesc că mi-ați permis mie și armenilor noștri să facem parte din viața dumneavoastră. În concluzie ,meritați pe deplin acest premiu pe care vi-l acordă Uniunea Amenilor din România pentru trăirea morală și culturală. Felicitări !”

Doamna Arșaluis primește din partea președintelui Varujan Vosganian însemnele cele mai de preț ale Uniunii Armenilor din România: Diploma și Trofeul.

Abia stăpânindu-și tulburarea, ea dorește să-și exprime mulțumirile și recunoștința: „Mărturisesc cu sinceritate – spune – că pregătisem câteva variante pentru acest moment, dar constat că nu se mai potrivește nimic; în clipă această sunt prea fericită ca să încerc să-mi amintesc ceva ce încropisem dinainte.Trebuie să exprim doar ce simt acum, pe moment, măcar că multe gânduri mi se învălmășesc în minte. Conștientizez că sunt – așa cum suntem toți – rezultanta tuturor influențelor care s-au exercitat asupra noastră. Deci, tot ce am realizat, mult, puțin?! – se datorează tuturor celor de la care am învățat câte ceva. De aceea trebuie să mulțumesc în primul rând, familiei mele, prima mea școală, școala celor „șapte ani de-acasă”. Iar dacă familia a fost prima mea școală, școala a fost cealaltă familie a mea și, în acest sens se cuvine să mulțumesc tuturor profesorilor mei, precum și doamnei învățătoare de la școala armeană, unde am devenit dependenți de muncă și unde am deprins standarde, îndeosebi, etice foarte înalte. Pentru ziua de azi, mulțumesc, de asemenea, domnului Varujan Vosganian, președintelui nostru, al Uniunii Armenilor din România, pentru această mare cinste de care m-a găsit demnă și cu care mă învestește astăzi. În mod deosebit, trebuie să-mi exprim recunoștința față de Excelența Sa , domnul Serghei Minasyan ambasador al Republicii Armenia în România , care m-a onorat cu aprecierea și prezența sa. De asemenea, toată gratitudinea domnului președinte al sucursalei Constanța a Uniunii Armenilor din România, domnului dr. Liviu Merdinian, atât în calitatea sa oficială, cât mai ales, în calitatea sa umană, pentru că m-a sprijinit și mi-a fost alături într-un moment de grea cumpănă; nu mai puțin, la fel, domnului vicepreședinte Eduard Diradurian. Nu trebuie uitați nici președinții anteriori: domnul Sarkis Ehsichian care ne-a călăuzit 15 ani, dar ne-a părăsit prematur, precum și domnului Hacic Garabet, care din motive ce n-au depins de dumnealui n-a putut veni astăzi.

Toată recunoștința mea omului superior care este domnul Sirun Terzian, directorul editurii Ararat de ale cărui recomandări și îndrumări m-am bucurat la editarea fiecărei cărți și care a ținut să fie astăzi alături de noi toți, deplasându-se de la București împreună cu întreaga familie. Toți oamenii pe care-i apreciez și-i respect sunt aici: doamna președintă a Ligii Scriitorilor Dobrogeni, Vasilica Mitrea, domnul președinte al Cenaclului Literar Mihail Sadoveanu al Cercului Militar Constanța, Aurel Lăzăroiu, domnul președinte al Asociației Multiculturale Anticus, Taner Murat, toți prietenii și colegii mei au venit să împărtășască această mare bucurie cu mine, ca și invitații președinți ai sucursalelor UAR Roman (dr. Emanuel Nazaretian) și Tulcea (deputat Lucian Simion). În mod deosebit îi mulțumesc domnului director al Bibliotecii Județene I. N. Roman, prof.univ.dr.habil. Angelo Mitchievici, precum și doamnei directoare prof.univ.dr.Corina Apostoleanu, pentru că ne-au deschis porțile acestui așezământ de cultură într-o zi „liberă”, sămbăta, și ne-au permis să avem acces la cel mai adecvat spațiu pentru o astfel de activitate. După cum vedeți, am a mulțumi multora, am datorii multe și grele, pentru că sunt datorii morale pe care nu le voi putea achita vreodată, fiindcă n-am cum, dar, după cum spune un vechi proverb armenesc „Incikan sagh enk irar bardk enk”, cu alte cuvinte „Cât suntem vii, ne suntem datori unii altora”. Deci tot ce pot face este să împart acest premiu cu dumneavoastră și vă rog să-l considerați mai puțin al meu, mai mult al nostru. Încă o dată mulțumiri cu reverență tuturor.”

Doamna profesor Luciana Șerban a sustinut un moment artistic recitând cu mare talent poemul scris de d-na Arsaluis  Sarchisian  Gurău ”Cântec de recunoștință poporului român„. Doamna Vasilica Mitrea –președinta Ligii Scriitorilor Dobrogeni i-a oferit Diploma de excelență în semn de apreciere pentru contribuția, păstrarea, promovarea și îmbogățirea patrimoniului literar și cultural afirmând ca d-na Arsaluis reprezintă  o :”valoare culturală a acestei cetăti” Evenimentul s-a încheiat prin prezentarea unui film realizat de dl.Taner Murat președintele Asociației Multiculturale Anticus având-o protagonistă pe d-na Arșaluis Gurău.

Educația aleasă, credința în Dumnezeu, dragostea de oameni și profesie face din doamna Arșaluis Sarchisian –Gurău un om minunat pe care îl prețuim, îi acordăm respect și recunoștința noastră. Avem nevoie de modele de urmat  ca doamna Arșaluis și de momente frumoase care să ne motiveze sufletul și să ne fortifice gândurile. Exemplul de creativitate și al dăruirii profesionale ce o caracterizează vor rămâne pentru noi o pildă statornică asupra vocației unui om de excelenṭã, care s-a dedicat menținerii identității etniei armenilor, spiritului armenesc, promovării tinerei generații, a culturii și tradițiilor armenești.Vă felicităm pentru premiul obținut din partea Uniunii Armenilor din România și vă dorim multă sănătate, putere de muncă, liniște sufletească, momente unice de intuiții creative, surse inepuizabile de inspirație . Familia și nepoții, care sunt cel mai frumos dar de la Dumnezeu să vă umple sufletul de fericire și să vă împodobească viața. Pentru ca viața  să fie o continuă poveste minunată, trebuie să continuați să fiți autorul care în fiecare zi are posibilitatea de a scrie o nouă pagină.

Felicitări organizatorilor și mulțumiri tuturor celor prezenți la acest inedit eveniment din istoria comunității armene din România.

Hasmig ANANIAN

fotografii Andreea TĂNASE