Prof dr. Grigore Burdea din nou la București
În perioada 25 – 28 septembrie 2012 se desfășoară la București cea de-a treia ediție a conferinței “Diaspora în Cercetarea Știintifică și Învățamântul Superior din România”
Organizat sub sloganul “Semințe de Viitor – Seeds for the Future”, evenimentul și-a propune să creeze un spațiu al dialogului și al colaborării între cercetători români, indiferent de locul unde trăiesc și lucrează, continuând seria întâlnirilor comunității științifice românești din țară și străinătate începută în anul 2008.
În cadrul workshop-ului exploratoriu : De la ADN la Intervenții Psiho-Sociale în Sănătatea și Boala Psihică: Modele Interdisciplinare Integrative a participat și Dr. Grigore BURDEA de la Rutgers University, SUA.
Aceasta este partea oficială. Te rog Grig să ne spui cum a fost întâlnirea din acest an, poate în comparație cu cea de acum doi ani ?
Anul acesta participarea a fost mai redusă din partea celor din România, noi cei de afară fiind aceiași ca si acum doi ani. Șase Workshopuri au fost anulate. Mi s-a părut că mai puține proiecte originale au fost prezentate, și mai mult lucrări de sinteză a situației domeniului. S-a discutat mult de necesitatea publicării de articole în jurnale de prestigiu, noi cei din diaspora insistând în nevoia unei probități ștințifice (plagiatul nu este acceptat pe plan internațional).
Și pentru că nu am mai vorbit de ceva timp ( vezi interviul din 2010) te-aș ruga să facem upgrade ( ca să rămînem în zona științei !) la activitatea ta profesională… mai bine zis ce mai este nou în relația dintre om și computer ?
Anul acesta am prezentat un nou sistem dezvoltat la Universitatea Rutgers în colaborare cu Universitatea din Angers (Franța) de unde ne-au venit studenți la cercetare. Este un concept la care lucrez de ceva ani și anume crearea unui tratament integral care combină latura locomotorie cu cea cognitivă și emoțională ale pacientului într-o sesiune hibridă de tratament. Asta economisește bani, dar și prezintă o alternativă la tratamentele medicamentoase multiple ce prezintă probleme. Noi folosim în schimb jocuri create în Institutul ce îl conduc.
În prezent la ce lucrezi și care este relația ta cu oamenii de știință din România dincolo de aceste congrese ce au loc o dată la doi ani ?
Eu am avut o relatie mai strânsă cu cei de la Institutul Național de Recuperare din București, unde încercam să creăm un nucleu de terapie virtuală. Cei de la Cluj, de la Universitatea Babeș-Bolyai au un grup puternic în terapia virtuală pentru pacienți care au fobii sau depresii. De altfel prof. Daniel David a fost cel care a organizat (pentru a doua oară) workshopul unde am participat la Academia Română. El și-a adus practic întreg colectivul inclusiv studenții doctoranzi. Cei de la alte centre universitare au cam lipsit, și mă refer aici la cei de la departamentul de psihologie a Universitatii din București. Sigur că asemenea “evitări” nu ajută la crearea unei colaborări (locale sau la distanță). În schimb cei de la Universitatea Babeș-Bolyai vor să înceapă un proiect cu un roman, radiolog la Harvard care era în sală…
Mi-a făcut plăcere să o cunosc pe noua Ministru al Educației, doamna Ecaterina Andronescu. I-am comunicat părerea mea de profesor într-o universitate americană timp de 25 de ani și i-am spus că învățământul trebuie depolitizat, iar regulile nu trebuie schimbate la 3-4 ani când se schimbă guvernele. Un profesor își construiește cariera în mulți ani și trebuie să știe care sunt regulile ca să plănuiască în consecință.
Mulțumesc și succes în activitatea de cercetare și profesor.
interviu realizat de Mihai Stepan Cazazian
http://dupa20deani.radiocultura.ro/
Ma bucur foarte mult de participarea distinsului Prof. Dr. Ing. Grigore Burdea de la Universitatea Rutgers(USA)la aceasta Conferinta. Cercetarile si rezultatele distinsului profesor american sint adaevarate “Seeds of the Future”!
Felicitari pentru aceasta fructuoasa participare si felicitari pentru interviul de mai sus! Apreciez si sint total de acord cu Prof. Burdea cind afirma ca sistemul de invatamint din Romania trebuie depolitizat, iar normele acestuia nu trebuiesc modificate odata cu schimbarea guvernelor. Pina cind tot felul de experimente nedorite si rezultate mediocre in educatia tinerilor romani?
George Stirbei, PhD