Eduard Antonian

Prof. Dr. CHRISTEA BUICLIU (6 decembrie 1857 – 9 august 1916)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cel care avea să devină un mare politician liberal, dar mai ales unul dintre promotorii Şcolii Româneşti de Neurologie Psihiatrică s-a născut la Roman într-o veche familie armenească. A urmat în Iaşi studiile secundare ca elev eminent, iar apoi în 1875 pleacăla Paris pentru a studia medicina. Absolvă în 1883 Facultatea de Medicină, lucrase şi ca intern în spitalele pariziene şi apoi se întoarce acasă.La Bucureştiprofesează ca medic primarla Spitalul Brâncovenesc, iar în 1886 la Clinica Medicală a Facultăţii de Medicină. Avea calităţi deosebite, era ceea ce contemporanii săi numeau “Le parfait homme du monde”. Devine un important şi marcant politician, membru al Partidului Naţional Liberal fiind ales ca parlamentar (deputat şi senator) de trei ori la rând.

Nu renunţă însă la profesia sa pe care o considera ca o datorie de onoare faţă de semenii săi. Eminent medic şi profesor, clinician şi terapeut, Christea Buicliu este adeptul reformelor în Facultatea de Medicină şi în sistemul sanitar românesc. Colaborează strâns în acest sens cu Victor Babeş (de care îl leagă o prietenie sinceră). A fost numit Efor al Spitalelor şi devine unul dintre întemeietorii Şcolii Româneşti de Neuropsihiatrie.

Printr-o intervenţie chirurgicală în 1897, împreună cu doctorul I. Cantacuzino îl salvează de la o moarte sigură pe viitorul Rege Ferdinand I. A scris zeci de lucrări şi articole în domeniu, printre care un “Tratat de terapeutică” în şase volume (considerat în acea vreme ca fiind cel mai bun din lume), “Istorie şi ipnotism”, “Polinevrite arsenicale”sau “Lecţiuni clinice asupra semiologiei cardiace”. În 1921, dupa moartea sa, Epitropia Aşezămintelor Brâncoveneşti a dat numele “Prof. Dr. Christea Buicliu” unei o sali speciale (secţie) a spitalului. A primit în urma meritelor sale în sfera ştiinţifică şi socială înalte distincţii şi decoraţii străine şi româneşti. Caracterizat de toţi cei care l-au cunoscut ca un om de o rară delicateţe sufletească, Prof. Dr. Christea Buicliu s-a stins prematur din viaţă la 57 de ani în 1916 şi se odihneşte vesnic la Roman in orasul  sau natal .

Şi astăzi în onoarea sa, ca preţuire, o stradă din apropierea Facultăţii de Medicină din Bucureşti îi poartă numele.

 

EDUARD ANTONIAN