Proclamarea primei Republici Armene…
…activităţi dedicate aniversării a 100 de ani în capitala României
Din iniţiativa şi prin binecuvântarea al P.S. Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, în data de 27 mai 2018 au avut loc o seamă de activităţi dedicate proclamării primei Republici Armene, eroicelor lupte din luna mai, eliberarea oraşului Şuşi şi al Arţahului, au fost evocate evenimentele cu ocazia Centenarului României.
La Catedrala Armeană Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil din Bucureşti la orele 10³° a fost oficiată Sfânta Liturghie de către P.S. Episcop Datev Hagopian cu participarea a P.C. Oshakan Khachatryan, preot paroh al Bisericii Sf. Maria din Constanţa. Au participat reprezentanții Ambasadei Republicii Armenia în România, preşedintele U.A.R., membrii consiliului eparhial şi al parohiilor, mulţi oaspeţi şi enoriaşi.
În predica Sa P.S. Episcop a evocat însemnătatea acestui eveniment, subliniind: “În decursul istoriei, de multe ori am fost siliţi să pierdem independenţa, de multe ori ţara noastră a fost cotropită şi cucerită, dar credinţa şi speranţa noastră au rămas neclintite, continuând sa luptam, am creat, am rezistat şi am crezut în Dumnezeu, am trăit cu Dumnezeu. Am trăit cu Biserică Armeană ca şi stat armean, împreună, laolaltă cu Domnul, de multe ori răstigniţi, dar mereu Înviaţi ca Iisus. Dumnezeu este cu noi şi contrar istoriei noastre multimilenare presărată cu încercări, pierderi, sacrificii, poporul armean trăieşte ca neam, ca stat, ca biserică. Datorită acestor lupte eroice care au avut loc in luna mai, Armenia Orientală a fost salvată. Spiritul eroic al armenilor, vitejia naţională, victoria contra armetei turce demonstrează faptul că poporul armean este hotărât să dăinuiască, să-şi apere valorile milenare. Prima Republică Armeană se naşte din iubirea de neam, din unire şi din lupte eroice. În fiecare an această zi pentru toate generaţiile de armeni este o zi în care-şi reînnoiesc legământul pentru a păstra amintirea părinţilor, rămânând credincioşi la credinţa lor sfântă, la spiritul lor eroic, la visul de a vedea tot poporul unit într-o ţară eliberată. Noi suntem conştienţi că Independenţa Armeniei pentru noi este o moştenire scumpă şi sacră. Nu există vreo perioadă din istoria noastră când ţara nu era independentă, ca poporul nostru să nu fi dorit şi să nu fi luptat pentru restabilirea ei. Să fim conştienţi de acest adevăr şi să fim credincioşi faţă de Patria noastră pentru ca fiii noştri să moştenească o Patrie liberă, puternică şi prosperă.”
La sfârşitul Liturghiei s-a oficiat o slujbă de lauda şi multumire dedicată aniversării a 100 de ani de la proclamarea primei Republici Armene. Au fost comemoraţi toti aceea ce s-au jertfit în luptele din luna mai, pentru cei ce au luptat pentru independenţa Arţahului şi a celor ostaşi armeni care au luptat în Primul Râzboi Mondial pentru Unirea României Mari.
Cu acest prilej au fost depuse trei coroane de flori la statuia eroului Naţional Armean Andranik, care se află în curtea Bisericii Armene. Au ţinut cuvântări ambasadorul Armeniei domnul Serghey Minasian și preşedintele U.A.R. domnul Varujan Vosganian.
La sfârşitul ceremoniilor toţi cei prezenţi au fost invitaţi în curtea Arhiepiscopiei, unde a fost oferită o masă organizată din iniţiativa şi prin binecuvântarea al P.S. Datev Hagopian, şi cu sprijinul consiliul parohial Bucuresti și al U.A.R. Cântece patriotice armene au fost interpretate de doamna preoteasă Armine Khachatryan, iar doamna coreograf Bela Martikian și trupa de dans “Vartavar “a prezentat dansuri populare armene.
Toti participanţii au primit o bruşură dedicată celor trei mari sărbători din luna mai.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România