Elena Chobanyan

Prinţul Charles, aurul și armenii…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Prince_Charles_Armen_Sargsyan_ts1323259569

Prințul Charles și Armen Sargsyan

Ziua de 28 mai a fost marcată de două evenimente importante. Una, sărbătorirea primei Republici Armene, cealaltă  vizita prinţului Charles în Armenia. Cu prilejul zilei primei republici  președintele Serj Sargsyan a felicitat poporul armean iar după discurs a avut loc o paradă militară, scurtă, în timpul căreia avioane militare au colorat cerul în culorile steagului Armeniei. La această întrunire au fost prezenţi reprezentanții puterii, executivului și legislativului armean.

De obicei evenimentul de la 28 mai se desfășoară la Sardarapat un loc încărcat de memorie.  În 21-27 mai 1918 trupele armene dar și mulți voluntari au repurtat o victorie strălucitoare în lupta de la Sardarapat împotriva forțelor turce prevenind astfel invazia acestora în Transcaucazia și distrugerea completă a Armeniei. Victoria le-a permis armenilor să-şi recupereze statul-națiune pierdut înainte cu multe secole. Tocmai în urmă cu 95 ani, la 28 mai 1918 la Tbilisi, Consiliul Național al Armeniei a declarat independența și crearea Republicii Armenia.

Cel de-al doilea eveniment interesant se leagă prezența Prinţului Charles de Wales în Armenia, care a sosit pe 28 mai şi va rămâne până pe 30 mai. El a sosit într-o vizită cu caracter privat ca oaspete al fondului de caritate “Erevan, dragostea mea”. Prinţul, împreună cu Armen Sargsyan, fost prim-ministru al Armeniei și, apoi, ambasador în Marea Britanie, vor încerca să realizeze cîteva proiecte caritabile prin intermediul fondului “Erevan, dragostea mea”. În mesajul oficial al Ambasadei Mării Britanii în Armenia se spune că Prințul Charles se va întâlni doar cu președintele Armeniei și Catolicosul Tuturor Armenilor. Totuşi, el era cît pe aici să se întîlnească cu…un grup de manifestanți înainte de a vizita Matenadaran-ul, aceștia protestând, în armeană şi engleză, prin afişe pe care se puteau citi “Armenia fără cianura britanică”, “Aurul nostru este natura noastră”. Protestul era legat de proiectul Amulsar, de exploatarea a zăcămintelor aurifere din Armenia de către compania britanică LydianInternational care a făcut prospecțiuni și a găsit aur în 2006.

Ne îngrijorează faptul, că prinţul a venit în Armenia tocmai la invitaţia lui Armen Sargsyan, care este un om extrem de influent în Marea Britanie. Iar în ultima vreme este implicat în proiectul Amulsar.  Ne miră faptul că tocmai o astfel de persoană îl invită pe membrul familiei regale. De aceea avem serioase îndoieli că acest “spectacol” nu este organizat pentru a face publicitate proiectul  Amulsar“, – a spus un reprezentant al protestatarilor, Anna Șahnazaryan adăugând că exploarea aurului “ va elimina complet turismul balnear din zona Jermuk. Nimeni nu știe ce se va întâmpla cu apele termale, exploatarea putând afecta inclusiv lacul Sevan și astfel întreaga Armenie.

Activiștii au fost informaţi de Ambasada Mării Britanii, că prinţul nu știe de investiţiile britanice în proiectul Amulsar. Totuşi, cine ştie, poate cu această ocazie ecologistul Charles îşi va cunoaşte într-adevăr prietenul Armen Sargsyan…“, – a spus cu ironie I. Zafaryan şeful centrului de informare “Ecolur”.

În final activiştii au înmânat o scrisoarea deschisă ambasadorului Mării Britanii în Armenia, pentru a fi remisă Prinţului Charles, întrucât nu s-au putut întâlni personal cu prinţul deoarece distinsul reprezentant al Coroanei britanice a intrat la Matenadaran pe ușa din dos !

 

Elena Chobanyan

 

 

 

One Response to Prinţul Charles, aurul și armenii…

  1. Kundacgian Dicran May 30, 2013 at 11:32 am

    Trebuie sa subliniez in mod special ca, tinand cont si de marturiile bunicii mele Zevart Djanbedenian, care a supravietuit genocidului, nepasarea britanicilor in aceea vreme a fost revoltatoare !!! Vasele britanice care stationau in zona, au pus fanfarele sa cante pentru a acoperi urletele disperate ale femeilor armence, fortate sa asiste la uciderea propriilor lor copii !!!
    ARMENE TREZESTE-TE, AI TACUT DESTUL ! ACUM AI DREPTUL SA VORBESTI ! TACEREA TA POATE COMPROMITE DEFINITIV VIITORUL COPIILOR TAI, SI AI COPIILOR COPIILOR TAI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!