Mihai Stepan Cazazian

PRIN BINECUVÂNTAREA PATRIARHULUI SUPREM AL ARMENIEI S-A DAT STARTUL LA COLECTA NAŢIONALĂ DE FONDURI PENTRU RENOVAREA TOTALĂ A CATEDRALEI SF. ECIMIADZIN DIN ARMENIA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

            Dragi armeni din România,

Cu ocazia sărbătorii Catedralei Sf. ECIMIADZIN, de curând a fost publicat  enciclica semnată de Patriarhul Suprem, Catolicos al Tuturor Armenilor, S.S. Karekin al II-lea, în care felicitând pe armenii din întreaga Diasporă, Patriarhul anunţă despre startul colectei naţionale, rugând pe toţi  armenii din Diasporă să fie părtaşi la misiunea sfântă de renovare a Catedralei Sf. ECIMIADZIN.

            Într-adevăr, sunt momente istorice deosebite pentru Catedrala Sf. ECIMIADZIN. Încă din 2012 au început cercetările şi lucrările la proiectele pentru renovarea  Catedralei.  În perioada de cercetare au fost atraşi şi specialişti din străinătate care aveau experienţă în domeniul renovării. S-a creat un proiect pentru renovarea şi parţiala consolidare a  Catedralei, lucrările au început din vara anului 2017. Ultima oară Sf. Catedrală a fost  renovată  în perioada anilor 1954-58, însă lucrări de o asemenea anvergură nu au fost niciodată efectuate.

            În proiect sunt prevăzute lucrări ca: consolidarea din temelii şi renovarea celor patru intrări centrale,  consolidarea şi renovarea arcadelor, întărirea pereţilor, restaurarea a picturilor murale, renovarea sistemelor de aerisire, ventilaţie, introducerea de sisteme de încălzire-răcire.

          Documentându-se din bogate surse din arhivă, specialiştii au studiat şi vor să încerce să refacă Catedrala şi să-i redea aspectul din interior pe care-l avea prin anii 1840, consolidând, restaurând şi păstrând vechile şi noile pictur murale descoperite.

            Iubiţii mei, dacă aruncăm o privire asupra istoriei zbuciumate al poporului nostru, remarcăm că la începutul sec. IV D.C. existau multe naţii şi popoare, dar Unicul Fiu al   Domnului pogoară chiar pe pământ armenesc datorită Părintelui credinţei noastre Sf. Grigore, căruia-I arată locul unde se va construi Sf. Catedrală. Şi milostenia Domnului către poporul armean continuă şi atunci când  un număr extrem  mare de diferiţi  năvălitor vin să  cucerească şi să  distrugă  ţara noastră, însă Sf. ECIMIADZIN  rămâne   neclintit  de veacuri. În toate timpurile strămoşii noştri au păstrat şi ne au transmis Sf. Catedrala  ECIMIADZIN, pentru că şi noi, la rândul nostru, să o păstrăm ca pe  lumina ochilor şi să o predăm generaţiilor viitoare.

           Sf. Scaun de la ECIMIADZIN pentru întreaga creştinătate are o valoare şi o semnificaţie  deosebită, deoarece este primul templu construit în anii 301-303,  în  prima ţară din lume care a adoptat creştinismul ca religie de stat, pe când creştinii încă erau prigoniţi în multe state din lume.

           Prin Taina Sf. ECIMIADZIN este unit întreg poporul armean din toate colţurile lumii. Şi astăzi, unde există un armean, în ce colţ al lumii ar trăi, Sf. ECIMIADZIN rămâne în sufletul lui ca centru spiritual, ca capitală spirituală.

           Menţionăm de asemeni că pentru urmărirea colectei pentru lucrările de consolidare şi renovare a fost creată o comisie binecuvântată de Patriarhul Suprem, şi pe care o conduce  Întâistătătorul Eparhiei Armene de Vest din S.U.A. P.S. Arhiepiscop Hovnan  Terterian.

          Deci, şi noi să participăm la renovarea şi consolidarea Catedralei pentru a o preda generaţiilor viitoare şi să ne rugîm la Bunul Dumnezeu prin Dreapta Sa Puternică să  vegheze asupra Sf. Catedrale ECIMIADZIN şi asupra Patriarhului Suprem, Catolicosul  Tuturor Armenilor.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

  •  
  •