Arsen Arzumanyan

Primul eveniment la sucursala UAR Timișoara

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cea mai noua sucursală a Uniunii Armenilor din România a fost recent înființată în regiunea istorică Banat, la Timișoara (președinte – Petru Papazian). Pe 21-22 ianuarie 2022, această sucursală a organizat primul eveniment, deși numărul participanților a fost restricționat din cauza pandemiei de coronavirus.

Pe 21 ianuarie, în timpul cinei festive, a fost prezentată istoria comunității armene din zona Banatului, după care invitații s-au bucurat de o surpriză –  un program muzical artistic, recital duduk (instrument muzical național armenesc), susținut de celebrul interpret, timișoreanul Cosmin Rafael Bălean.

Pe 22 ianuarie, a fost organizat un tur ghidat al orașului cu opriri în zonele importante ale orașului și pentru comunitatea armeană. Printre urmele armenești din Timișoara amintim Fabrica de Zahăr, înființată de Harutiun Frenkian.

Mai târziu, la Biblioteca centrală a Universității Politehnica Timișoara a avut loc lansarea cărții „Patimile după Gödel” (autor: Varujan Vosganian), cu participarea criticului literar, prof. univ. dr. Mircea Mihăieș. La sfârșitul evenimentului, autorul le-a dat autografe cititorilor. 

Lansarea a fost urmată de un recital de lieduri și arii susținut de Ana Maria Stănoia – soprană și Reghina Csermak – pian.

În afara conducerii UAR, la acest eveniment au participat ambasadorul Armeniei în România, E.S. Sergey Minasyan, membri ai diferitelor sucursale UAR și localnici.

Așa cum au menționat organizatorii armeni timișoreni și simpatizanți (printre care îî menționăm pe Petru Papazian, Cosmin Bălean, Gabriel și Agnes Stepanian, Vartan Derbedrasian), deși această comunitate nu are o istorie veche și bogată în Timișoara, ei vor mobiliza cât mai mulți armeni din zonă pentru a aduce spiritul armenesc și în acest colț de țară.

Arsen ARZUMANYAN