Redactor

Primul act de înfrăţire între armeni şi români semnat la Roman

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Joi 17 mai, primarii orașelor Roman și Dilijan au semnat un pact de amiciție ce presupune colaborarea în domeniul cultural, științific, artistic și sportiv, identificarea de programe de dezvoltare turistică, organizarea unor manifestări care să evidențieze spiritul comun al comunităților, realizarea unor programe de colaborare între tineri și promovarea de relații economice reciproc avantajoase.

 

Joi, sala de ședințe a Primăriei Roman a găzduit un moment istoric, constînd în semnarea primului pact oficial de amiciție dintre reprezentanții Armeniei și României. La inițiativa ambasadorului Armeniei în România, Hamlet Gasparian, o delegație din orașul Dilijan, condusă de primarul localității, Armen Santrosyan, vizitează în această perioadă municipiul Roman. Din delegație a mai făcut parte șeful administrației publice locale din Dilijan, Ara Martirosyan. În cadrul Zilelor Municipiului Roman, reprezentanții celor două localități au semnat un pact de amiciție prin care se angajează să colaboreze în domeniul cultural, științific, artistic și sportiv, să identifice programe de dezvoltare turistică, să organizeze manifestări care să evidențieze spiritul comun al comunităților, să realizeze programe de colaborare între tineri și să promoveze relații economice reciproc avantajoase.

După intonarea imnurilor de stat ale Armeniei și României, precum și a imnului municipiului Roman, primarul Laurențiu Dan Leoreanu a transmis urări de sănătate și împliniri romașcanilor, cu ocazia Zilelor Municipiului, apoi a lansat către delegația armeană o invitație privind cunoașterea spiritului romașcan.

“Urez tuturor romașcanilor, de Zilele Municipiului, la mulți ani, sănătate, bucurie și împliniri în tot ceea ce gîndesc. Fie ca aceste zile să reprezinte clipe de bucurie și relaxare pentru toți. Sper ca delegația din Armenia să cunoască deschiderea și prietenia românilor în general și a romașcanilor în special. Vă invit să observați, îndeaproape, spiritul romașcan demn, corect, deschis și prietenos”, a spus primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

Ambasadorul Armeniei în România, Hamlet Gasparian, a menționat că data de 17 mai 2012 va reprezenta o zi istorică atît pentru poporul român, cît și pentru cel armean, ca urmare a semnăriila Romana primului pact oficial de amiciție dintre cele două popoare.

“Astăzi este o zi istorică. De peste o mie de ani, armenii sînt prezenți în România, însă aceasta este prima dată cînd va fi semnat un document oficial de înfrățire între armeni și români. Consider că acesta este rezultatul prieteniei dintre cele două popoare, dar și un semn al independenței lor. Îmi doresc ca, după semnarea acestor documente, să avem o colaborare fructuoasă. Guvernul Armeniei acordă o mare importanță acestei colaborări, iar cît timp voi fi ambasador la București voi face tot posibilul pentru a pune în practică acest parteneriat. Porțile Ambasadei Armeniei la București vor fi deschise întotdeauna administrației locale romașcane”, a precizat ambasadorul Armeniei.

În opinia primarului orașului Dilijan, semnarea pactului de amiciție dintre cele două orașe va conduce la încheierea de noi parteneriate între localități din România și Armenia. Țin să vă mulțumesc pentru invitație și pentru ospitalitatea cu care ne-ați primit. Sînt convins că semnarea acestor documente va conduce la o foarte bună colaborare între cele două orașe. Acest document semnat la Roman este primul oficial din istoria celor două popoare, care deja erau înfrățite, dat fiind faptul că armenii locuiesc în România de sute de ani și, între cele două civilizații, există foarte multe asemănări, la nivel cultural și nu numai. Sperăm ca și alte orașe din România și Armenia să se înfrățească, în perioada următoare”, a spus Armen Santrosyan.

După un moment muzical susținut de elevii Școlii de Muzică “Sergiu Celibidache”, reprezentanții celor două orașe au vizionat prezentări ale localităților Roman și Dilijan. “Orașul Dilijan are 20.000 de locuitori, numărul lor crescînd la 50.000 în perioadele de concediu sau vacanță. Vechiul oraș este modernizat în prezent, fiind în atenția guvernului Armeniei în vederea dezvoltării sale ulterioare. Sperăm ca, pînă la sfîrșitul an, cu sprijinul financiar al Băncii Centrale din Armenia, la Dilijan să fie deschisă o școală internațională și ne-am dori ca elevii din Roman să urmeze cursurile acestei școli. În acest context, propun o colaborare de durată, la nivelul educației, cu autoritățile locale romașcane”, a mai precizat primarul orașului Dilijan, Armen Santrosyan.

Colaborarea pe acest plan ar putea începe din anul 2014, după darea în folosință a școlii internaționale, iar costurile aferente școlarizării și cazării elevilor ar urma să fie susținute de autoritățile locale. După semnarea actelor de înfrățire, reprezentanții celor două comunități au anunțat că, în perioada următoare, vor stabili direcțiile precise de colaborare pentru perioada imediat următoare.

Alex Nistor

după www.ziarulderoman.ro