Mihai Stepan Cazazian

Primire la Ministrul Economiei a ambasadorului Republicii Armenia la București

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, l-a primit, în data de 18 ianuarie a.c., pe ambasadorul Republicii Armenia la Bucureşti, E.S. Hamlet Gasparian.

Cu acest prilej, ministrul Varujan Vosganian si-a exprimat dorinţa de relansare a relatiilor economice bilaterale, care au un potential ridicat de dezvoltare, comparativ cu cel prezent.

Printre măsurile şi acţiunile concrete de dezvoltare a schimburilor comerciale convenite de ministrul român al Economiei si diplomatul armean, un rol important revine organizării, in luna mai sau iunie a acestui an, la Erevan, a celei de-a IV-a sesiuni a

Comisiei mixte interguvernamentale româno – armene de colaborare comercialeconomică şi tehnico-ştiinţifică.

Cele doua delegaţii au stabilit ca desfăşurarea Comisiei mixte interguvernamentale sa coincidă cu organizarea, cu sprijinul Camerei de Comerţ si Industrie a României, a unui Forum de afaceri la Erevan.

De asemenea, cele doua părţi au convenit sprijinirea participării reciproce la târgurile si expoziţiile internaţionale ce vor fi organizate in cele doua ţări.

În cadrul întâlnirii de astăzi, au fost totodată identificate principalele domenii de lărgire a colaborării economice bilaterale – sectorul tehnologiilor si IT-ul, industria chimica, productia agricola, industria farmaceutica, turismul (cu accent pe turismul cultural si medical).

Un factor ce ar putea favoriza intensificarea relaţiilor economice româno-armene va fi cooperarea la nivel local, intre oraşe din România si Armenia, un rol important urmând a fi preluat de localităţile româneşti a căror istorie a fost influenţată de comunităţile armene din ţara noastră. În acest sens, a fost stabilită o agendă a vizitelor reciproce si a semnării unor acorduri bilaterale de colaborare, cu implicarea autorităţilor locale din Bucureşti, Suceava ş.a.m.d.

Cele două delegaţii au subliniat faptul că România poate reprezenta pentru Armenia o punte de legătură cu ţările din UE, iar Armenia, la rândul sau, o punte de legătură a României cu ţările din regiunea Caucazului si cu Iranul.

Având in vedere relaţiile excelente ale ţării sale cu Georgia, ambasadorul Hamlet Gasparian a precizat totodată că Armenia acordă o importanţă deosebita concretizării coridoarelor de transport pe Marea Neagră, cu folosirea porturilor Constanţa (România) si Poti (Georgia). In acest context, un rol important îl va juca si cooperarea bilaterala in cadrul Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagra.

La finalul întrevederii, ministrul Varujan Vosganian a mulţumit diplomatului armean pentru iniţierea acestui dialog şi a reafirmat disponibilitatea conducerii Ministerului Economiei pentru dezvoltarea colaborării cu Ambasada Armeniei la Bucureşti.

Biroul de Presă

al Ministerului Economiei