Mihai Stepan Cazazian

Primii refugiați din Kesab au ajuns în Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

arton98732-480x270

Primii doi armeni din Kesab și-au găsit refugiu în Armenia și spun că mulți alții sunt gata să facă aceleași lucru la aproape două săptămâni de cînd orașul istoric armean Kesab din Siria  a fost ocupat de către rebeli islamiști .

Stepan Sularian și soția Vartine fac parte din cei aproximativ 2.000 de armeni din  Kesab  care au fugit din casele lor în timpul invaziei forțelor  rebele compuse din  membri ai Al – Qaeda afiliați frontului  Nusra . Cei doi au  plecat  în țara vecină Liban înainte de a zbura spre  Armenia .

” Noi nu știm ce ne-ar fi făcut rebelii dacă am fi rămas în Kesab “, a declarat reporterilor Stepan Sularian la  Erevan .

Primarul orașului Kesab , Vazgen Chaparian , a confirmat în această  săptămâni că nici un armean  din  Kesab nu a fost ucis  sau rănit din informațiile  existente. Cei mai mulți refugiați se află în prezent în Latakia , un oraș situate la 60 km sud de Kesab zonă aflată  sub controlul guvernului sirian.

Stepan Sularian  spune că mulți armeni ar  emigra în Armenia dar nu au bani pentru  a  ajunge aici sau nu știu dacă vor găsi de muncă în Armenia . ” Aceasta îi ține să nu părăsească Siria și să spere  într- o revenire la casele lor. ” a declarat Sularian .

” Acum , am ajuns la Armenia. Dacă nu am un loc de muncă , cum am să trăiesc ? “, a spus Stepan Sularian , adăugând că cei mai mulți armeni din Kesab speră să poată reveni  la casele lor, în cazul în care trupele guvernamentale siriene recâștigă  controlul asupra orașului  situate  în apropiere de frontierei siriano- turcă .

De la declanșarea conflictului, în urmă cu doi ani,  cca 10.000 de armeni din Siria au sosit în Armenia dar majoritatea dintre ei reușesc cu greu să facă față situației.

după  armenews.com