Prima ediție a festivalului „Haykakan Șakar” (Zahărul Armenesc) din Timișoara

În sfârșit, evenimentele mari armenești au ajuns și în partea de vest a țării. În perioada 5-6 august 2022, sucursala Timișoara a Uniunii Armenilor din România (președinte – Petru Papazian) a organizat, în parcul Rozelor din oraș, prima ediție a festivalului „Haykakan șakar”, adică „Zahărul armenesc”, având în context faptul că în Timișoara se afla celebra fabrică de zahăr, una dintre cele trei fabrici ale cunoscutului armean Harutiun Frenghian, supranumit „Regele zahărului”.
La deschiderea oficială au luat cuvântul Petru Papazian, Gabriel Stepanian, vicepreședintele sucursalei, Sergey Minasyan, ambasadorul Armeniei în România, Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, Varujan Vosganian, președintele UAR. Moderatorul festivalului a fost regizorul și actorul Florin Kevorkian.


Spectatorii s-au bucurat de dansurile armenești ale ansamblului „Hayakaghak” din Gherla (coregrafă: Erika Esztegar), precum și de dansurile tradiționale românești, maghiare, germane și sârbești ale unor ansambluri din zonă. Apoi publicul a savurat mai multe melodii armenești interpretate de Cosmin Rafael Bălean Band. În aceeași seară au fost proiectate filmele „Când moartea întârzie să apară” și „Hracia” în regia lui Armine Vosganian.



În a doua zi a festivalului, în sala Politehnica a avut loc lansarea „Cărții șoaptelor” de Varujan Vosganian și proiecția filmului „Când moartea întârzie să apară” despre Harutiun Frenghian care este unul dintre personajele romanului prezentat. La sfârșitul evenimentului, autorul cărții a oferit autografe.


Seara publicul adunat în Parcul Rozelor s-a bucurat de lansarea cărții „Minuni trăite” de cântăreața Corina Chiriac, armeancă de origine, care și ea a oferit autografe mai multor spectatori. Bineînțeles, nu se putea fără concert! Publicul s-a bucurat de melodiile ei cunoscute, a dansat și a trăit aceleași sentimente de acum câteva decenii.


Festivalul s-a încheiat cu un spectacol de teatru din partea trupei Didascalia, „În largul mării” de Slawomir Mrozek, în regia lui Vinicius Tomescu.
În cele două zile ale festivalului au fost organizate, pentru invitați, plimbare cu vaporașul pe canalul Bega și excursie cu autocarul la vechea fabrică de zahăr și alte obiective turistice. În cadrul festivalului a fost organizat și un bazar armenesc, iar alături erau expuse desene ale copiilor de la Fundația Rudolf Walter din Timișoara, cu tematică armenească.


La festival au participat mulți conaționali armeni din toată țară. Această primă organizare a festivalului a fost peste așteptări, fapt dovedit prin numărul mare de spectatori și vizitatori în general. Îi felicităm pe organizatori – Petru Papazian, Gabriel Stepanian, Agnes Stepanian, secretară, precum și cunoscutului interpret la duduk, Cosmin Rafael Bălean, și Cezar Aburel, membru activ al sucursalei, pentru realizarea acestui frumos festival.
Așteptăm ediția următoare!
Arsen ARZUMANYAN