Redactor

Prima decernare a premiului Kristóf Szongott la Cluj-Napoca

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Luna februarie a acestui an a debutat pentru municipiul Cluj-Napoca și filiala UAR din acest oraș cu două evenimente importante: prima decernare a premiului „Kristóf Szongott” și prima vizită oficială în afara Bucureștiului a noului ambasador al Republicii Armenia în România.

Pe data de 8 februarie, puțin după ora 12:00, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca a început ceremonia de acordare a premiului „Kristóf Szongott”, distincție oferită domnului Mircea Maximilian Tivadar, pentru contribuția dumnealui în promovarea culturii și civilizației armene la nivel local, regional și național, acesta fiind unul dintre cei mai importanți membrii ai comunității armene din Transilvania, dedicându-și o mare parte a vieții prezervării amintirii poporului armean. La eveniment au luat parte peste 50 de persoane, iar printre acestea s-au aflat ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Armenia în România E. S. Sergey Minasyan, precum și Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România; Lucian Nastasă-Kovacs, managerul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca Sebesi Karen Attila, președintele sucursalei Cluj a Uniunii Armenilor din România și nu în ultimul rând, Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj-Napoca. Evenimentul a fost marcat de numeroase momente emoționante, discursurile ținute de oaspeți reușind să sensibilizeze publicul, activitatea domnului Tivadar de a păstra vie memoria armenilor în Transilvania fiind considerată un act de o mare importanță pentru toți armenii din zonă, dar și pentru cei care au intrat în contact cu această comunitate. Întreaga comunitate armeană din Cluj-Napoca îl consideră pe domnul Tivadar un prieten și un pilon al culturii armene în Transilvania.

 

Pe lângă discursurile oficiale, au existat și două momente deosebite, respectiv intervenția telefonică a deputatului Varujan Pambuccian, prieten apropiat al lui Mircea Maximilan Tivadar, care a subliniat însemnătatea muncii domnului Tivadar și un moment muzical, oferit de două dintre membrele familiei Kasabian, cunoscute pentru implicarea lor artistică la nivelul UAR Cluj. Finalul evenimentului a fost marcat de intervenția domnului Tivadar, care a rostit un discurs de mulțumire, menționând faptul că acest premiu a fost o adevărată surpriză pentru domnia sa.

Premiul „Kristóf Szongott” este o distincție care va fi acordată de către Uniunea Armenilor din România anual tuturor persoanelor care au avut și au o contribuție deosebită la promovarea și susținerea culturii armene pe teritoriul țării.

Prezența E.S. Sergey Minasyan la ceremonie a făcut parte din prima vizită oficială a domniei sale în afara capitalei, fiind unul dintre evenimentele cuprinse în agenda stabilită. Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Armenia în România a salutat printr-un discurs decernarea acestui premiu către domnul Mircea Maximilian Tivadar, specificând că vizita sa în inima Transilvaniei este o mare bucurie pentru domnia sa. Ambasadorul a efectuat o vizită și la sediul UAR Cluj, unde a lăsat câteva gânduri în cartea de oaspeți și a participat la Adunarea Generală a filialei. Ultimul punct pe agenda primei zile de vizită a Excelenței Sale pentru prima zi petrecută în Cluj-Napoca a fost vizitarea Școlii Populare de Arte Tudor Jarda, care a găzduit cea de-a VI-a ediție a Serii Artelor, printre lucrările expuse fiind și câteva fotografii cu zone din Armenia.

 Alina AGAFIȚEI

 foto: Harry Kasabian, Evenimente Muzeul de Artă (Facebook), Alina Agafiței

2 Responses to Prima decernare a premiului Kristóf Szongott la Cluj-Napoca

  1. Maria Erzian February 12, 2018 at 12:18 pm

    Minunat, bravo Alina!

  2. Alina Agafi?ei February 13, 2018 at 6:17 pm

    V? mul?umesc! A fost o zi minunat?!