Prima Biserică Armeană în Muntenegru, împlinire a viziunii Catolicosului tuturor Armenilor privind viitorul diasporei armene
În perioada 22-26 septembrie a acestui an comunitatea religioasă a armenilor trăitori în Muntenegru marchează un eveniment important pentru istoria sa. Din însărcinarea SS Karekin al II lea, Catolicos al Tuturor armenilor, PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Armene din România, a făcut o vizită de lucru în această țară, fiind pentru câteva zile oaspete al armenilor din Muntenegru.
În ziua de 23 septembrie PS Datev s-a întâlnit cu reprezentanții comunității religioase armene care au exprimat, în numele conaționalilor lor, intenția și dorința de a dobândi dreptul de folosință permanentă a unei biserici aflate în proprietatea Mitropoliei din Muntenegru. Biserica, purtând hramul Sfintei Născătoare de Dumnezeu, are pe terenul aferent casă parohială dar și alte clădiri anexă, care se pot dovedi folositoare împlinirii inițiativelor de viitor ale membrilor comunității armene. PS Episcop Datev a avut o întâlnire cu IPS Amfilokh, Mitropolitul Bisericii din Muntenegru, împreună analizând diversele aspecte ale procedurii transferului acestui lăcaș în folosința creștinilor armeni. PS Mitropolit Amfilokh și-a arătat întrega disponibilitate de a sprijini această dorință a fraților întru credință, fiind ferm convins că prezența unei prime biserici armene pe teritoriul țării Sale va fi benefică nu doar comunității armene, dar va contribui la întărirea relațiilor interbisericești și interreligioase din această țară dar și din această zonă a Europei.
În ziua de 25 septembrie PS Episcop Datev a participat, ca oaspete de onoare și delegat al Sfântului Scaun de la Ecimiadzin, la festivitățile prilejuite de marcarea unui mileniu de la martiriul Sf Iovan Vladimir, organizate cu deosebit fast în orașul Bar.
Împlinirea acestei dorințe a armenilor din Muntenegru se va dovedi a fi încă un pas mare pe calea împlinirii dorinței Catolicosului tuturor Armenilor,dorința vizionară ca fiecare comunitate religioasă armeană să se poată bucura în rugăciune și închinăciune ,cu frunțile plecate înaintea altarului bisericii lor. Existența unei biserici armene pentru fiecare comunitate religioasă nu poate decât să vină în sprijinul strădaniei de păstrare a sentimentului național, spre dăinuirea credinței și nației armene. În Muntenegru trăiesc aproximativ 4o familii de armeni, însuflețiți cu toții spre împlinirea acestui vis.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România