Mihai Stepan Cazazian

Prezențe armenești la „Mogoșoaia ClasicFest” 

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cea de-a XI-a ediție a Mogoșoaia ClasicFest a avut loc în perioada 28 – 29 mai 2022 organizată în parteneriat cu Primăria Capitalei prin ARCUB. Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului și Asociația Pro Valores care a propus, de această data, un format nou, o multitudine de manifestări culturale desfășurate sub genericul “Culturile lumii”.

Opt țări și-au anunțat participarea, iar cu ocazia acestui festival am putut descoperi prin muzică, literatură, artă plastică, dans, imagini și tradiții țări ca: Armenia, Spania, Ungaria, Lituania, Peru, Mexic, China și România.

Timp de două zile, în spațiile de poveste, încărcate de istorie și frumos ale Palatului Brâncovenesc Mogoșoaia publicul s-a putut bucura de: concerte, expoziții de artă plastică, fotografie, obiecte tradiționale, proiecții de filme, spectacole de dans, ateliere handmade pentru copii, conferințe, prezentări de carte.

Sâmbătă 28 mai, ziua a debutat cu manifestările propuse de Uniunea Armenilor din România dar, în deschidere, Ambasada Republicii Armenia în România prin vocea Excelenței sale, ambasadorul Sergey Minasyan ne-a amintit că pe 28 mai s-au împlinit 104 ani de la crearea primei Republici Armene în anul 1918. În fața Palatului Mogoșoaia publicul a putut viziona o expoziție cu panouri ce prezentau  principalele momente istorice care au precedat crearea Republicii Armenia.

Apoi am putut viziona câteva filme documentare despre Armenia și  filmul “Când moartea întârzie să apară (povestea lui Harutiun Fringhian)” – regizor Armine Vosganian și spectacolul „Interferențe armenești” – un moment coregrafic susținut de Liliana Iorgulescu inspirat de muzica Mihaelei Vosganian,

Expoziția de artă plastic a pictorului Ervant Nicogosian, realizată cu sprijinul Asociației Culturale ce-i poartă numele a fost prezentată de doamna dr. Gilda Mologhianu, fiica artistului iar apoi am putut participa la un concert de duduk susținut de Cosmin Rafael Bălean secondat de soprana Ana Maria Stanoaia și pianista Cristina Struta. Și cum putea să se încheie întâlnirea cu armenii decât cu “Povestea cafelei” prezentată de inegalabilul Gheorghe Florescu care ne-a împărtășit din secretele renumitei cafele armenesti, oferindu-ne o savuroasă degustare.

Nu dorim să încheiem această relatare fără a aminti cele spuse de Sanctitatea Sa Vazken I, Catolicos al Tuturor Armenilor,  care s-a născut la București în 1908 iar în perioada 1955-1994 a condus  Biserica Armeană cu sediul la Ecimiadzin-Armenia:

 ”Diaspora armeană face parte, și ea, din poporul armean și reprezintă, calitativ și cantitativ, o parte din trupul poporului din Armenia atâta vreme cât păstrează conștiința acestui lucru”.

Nu întâmplător am ales acest citat întrucât întâlnirea de la Mogoșoaia ar fi trebuit, așa cum reiese din programul conceput de realizatori, să prezinte o țară. Armenia. Dar dincolo de câteva informații generale și prezența distinsului ambasador al Armeniei care ne-a vorbit despre o zi importantă din istoria țării, 28 Mai, am fost martori la ceva mai important. Ne-am întâlnit, puțin, cu spiritul armenilor dintr-o parte a Diasporei. Cei care trăiesc în România și care, iată, sunt parte din trupul poporului din Armenia. Și pentru asta mulțumim organizatorilor: dlui Sebastian Crăciun, președinte al Asociației Pro Valores, PMB, Ambasadei Armeniei și, nu în ultimul rând, Uniunii Armenilor din România care au contribuit la reușita acestei manifestări.

Un trecător, sâmbătă 28 mai, prin Mogoșoaia