Mihai Stepan Cazazian

PREZENTAREA VOLUMULUI “PARADOXUL ARMENESC” DE SERGIU SELIAN LA F.I.E. IAȘI 2017

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

În perioada 8 mai – 21 iunie 2017 se desfășoară în Iași Festivalul Internațional al Educației care cuprinde o serie de evenimente cum ar fi conferințe, expoziții de fotografii, de pictură, târguri de carte, spectacole de teatru, concerte, festivaluri de film, noaptea muzeelor, etc ce au loc în diverse locații din oraș cu participarea a numeroți invitați din țară și străinătate.

            Un astfel de eveniment s-a petrecut la Muzeul Unirii din Iași în data de 31 mai 2017 cu tema ”Educație prin artă”, invitați fiind membrii comunității armene din Iași și multe alte personalități, ocazie cu care s-a prezentat cartea ”Paradoxul armenesc” de Sergiu Selian, de către doamna Aida Dragomirescu.

Sergiu Selian este ziarist și scriitor de origine armeană, nativ din România. A fost redactorul-șef al publicației în limba armeană Nor ghiank din București și, pe lângă activitatea publicistică, s-a afirmat ca traducător din literatura armeană. A scris, printre altele, Istoria unui genocid îndelung ignorat, prima lucrare apărută în România despre genocidul armean din 1915 și care a cunoscut până acum patru ediții, precum și o Schiță a comunității armene din România. Actualmente, locuiește în Australia, de unde continuă să colaboreze cu presa și cu editurile din România.

Recent, el a publicat la Editura Ararat a Uniunii Armenilor din România volumul Paradoxul armenesc, o antologie de texte ale unor scriitori, istorici, sociologi, politicieni armeni și străini, fie eseuri, fie analize, fie ficțiuni, proze și poezii, pe care le-a tradus și comasat pentru a oferi un portret global credibil și contradictoriu al caracterului național armean. De aici și titlul cărții, întrucât rezultă o sumă de trăsături paradoxale specifice poporului armean.

De altfel, Sergiu Selian prefațează selecția sa, pentru a o justifica la modul teoretic, cu un studiu amplu realizat de el, intitulat Armeanul, ca paradox și organizat pe capitole rezervate diverselor domenii din realitatea armeană, percepute ca paradoxale: istorie, geografie, limbă, cultură, politică, religie, diasporă, genocid etc. Această introducere este, în fapt, o trecere în revistă a evoluției națiunii armene de la începuturi până în prezent de vreme ce se încheie cu un capitol dedicat independenței, or se știe că Armenia și-a redobândit suveranitatea statală în 1991. Astfel că lectura ei este ofertantă pentru cei care vor să afle detalii de istorie și cultură armeană, înglobate într-o analiză pertinentă a caracterului lor paradoxal. Cât privește antologia de texte, ea poate fi citită fie ca simplă succesiune de creații literare și publicistice, fie ca argumente pentru demonstrația propusă sub titlul de pe copertă de alcătuitorul ediției. Să mai notăm că printre autorii incluși în carte se află un nume de mare circulație actuală, cel al lui Paulo Coehlo, dar și semnături românești ca Nicolae Iorga și Gabriel Liiceanu.

Poezia ”Sunt armean” a reputatului poet armean Ghevorg Emin, aleasă din acest volum pentru prezentare în fața asistenței, reprezintă chintesența trăsăturilor armenești.

            Mulțumim ”Editurii Ararat ” pentru exemplarele acestei cărți care au fost puse la dispoziția membrilor comunității și nu numai.

            Au mai conferențiat cu această ocazie  pe tema comunității multietnice din Iași domnii Avedis Stepanian și Andi Dașchievici, fiecare cu o abordare interesantă.

            De asemeni tablourile expuse de pictorul Mircea Răzvan Ciacâru, de origine armeană, cu elemente armenești, au fost urmărite cu interes.

 

Aida Dragomirescu – Iași