Mihai Stepan Cazazian

Prezență moldavă la sărbătoarea Sfântului Grigore Luminătorul

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Grup de armeni din Moldova, impreuna cu gazdele manifestarilor din 20 iunie

Sărbătoarea Sfântului Grigore Luminătorul a adunat în ziua de 20 iunie la catedrala  armeano-catolică din Gherla câteva sute de armeni, mulți veniți din toate colțurile țării.

            La evenimentul din acest an au participat și armeni ortodocși din toate parohiile moldave: din Iași, Bacău, Roman, Catedrala armeana gherla.jpegTârgu Ocna și Botoșani. Iar participarea lor a fost una semnificativă.

Varujan Vosganian a lansat Cartea Șoaptelor într-o traducere în limba maghiară după ce anterior cartea fusese tradusă în alte peste 20 de limbi străine.

Florin Simion Egner  a transmis reprezentanților parohiilor armene ultimul număr din revista botoșăneană Vatra Noastră Românească în care a publicat un amplu reportaj despre manifestările din biserica Sfânta Maria din Botoșani prilejuite de comemorarea centenarului genocidului armean.

La manifestarile culturale de la Gherla

Vasile Agop a invitat armenii din România la prezentarea, la sediul filialei Bacău a Uniunii Armenilor din România, a unei Monografii a armenilor din Parohia armeană Roman.

Gerla.jpeg

Doctorul Emanoil Nazaretian, liderul armenilor romașcani, a lansat celor prezenți  invitația – pentru 15 August – la ceremonia inaugurării sediului Filialei Roman a Uniunii Armenilor din România.

Paul Mocanu din Târgu Ocna rămâne însă armeanul care, împreună cu întreaga familie,  nu a lipsit în ultimii douăzeci de ani de la nici una dintre manifestările armenilor de la Gherla, Frumoasa sau Dumbrăveni, la fel cum a fost nelipsit de la manifestările celorlalte comunități armene din România.

Prezenți la manifestările prilejuite de evenimentul de la Catedrala armeano-catolică, P.S. Episcopul Datev Hagopian, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Armene și P.C. Preotul Vicar Kricor Holca au întărit sentimentul de unitate al armenilor din România.

Florin Egner

One Response to Prezență moldavă la sărbătoarea Sfântului Grigore Luminătorul

  1. Tibor Szekely July 2, 2015 at 4:59 am

    Sok szerencset, jo egeszseget a szamosujvari ormenyeknek!