Mihai Stepan Cazazian

Președinții Obama, Putin și Hollande au cerut Armeniei și Azerbaidjanului să ia decizii importante în soluționarea conflictului din Karabagh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

obama_putin_holland_180613

Declarația comună a președinților francez, american și rus la summit-ului G8 din Irlanda de Nord, se referă și la chestiunea Karabaghului. Astfel ei regretă că președinții Azerbaidjanului și Armeniei nu au adoptat măsurile decisive convenite în declarația comună de la Deauville din 26 mai 2011.
Cu toate acestea, cei trei președinți cred că progresul care a fost făcut  trebui să ofere impulsul necesar de a se ajunge la o pace globală.

“Facem apel la liderii Armeniei și Azerbaidjanului să pună în aplicare angajamentul luat prin  declarația comună din 23 ianuarie 2012 de la Soci pentru a accelera încheierea unui acord cu privire la principiile de bază, în scopul soluționării conflictului din Nagorno-Karabagh. Pentru a demonstra voință politică, ar trebui ca cele două părți să se abțină de la poziții maximaliste, în cadrul negocierilor, să respecte acordul de încetare a focului din 1994 și să se abțină de la orice retorică ostilă care poate crește tensiunea în regiune. Cerem liderilor să se ghideze după principiile Acordului de la Helsinki – în special cele legate de non-utilizarea forței sau amenințării cu forța, integritatea teritorială, egalitate și autodeterminare – și după reglementările prezentate în declarațiile făcute de noi ( cele trei țări ) în 2009, la L’Aquila și în 2010 la Muskoka”.

Cei trei șefi de stat cred că forța militară nu va rezolva conflictul și ar prelungi doar suferința și greutățile oamenilor din regiune care, și așa, suferă de prea mult timp. Ei a adăugat că numai o soluționare pașnică și negociată va permite regiunii, în ansamblu ei, să depășească status quo-ul pentru a  progresa spre un viitor sigur și prosper.

după armenews.com