Mihai Stepan Cazazian

Președintele României, domnul Klaus Iohannis omagiază pe eroii armeni din Primul Război Mondial

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut marți, 18 iulie a.c., la Mausoleul Mărăști, județul Vrancea, o alocuțiune în cadrul ceremoniei militare desfășurate cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la luptele purtate de Armata României în Primul Război Mondial.

În discursul său el a spus, printre altele :

…Dar campania glorioasă din iulie — august 1917 se explică și prin speranța și energiile populare generate de angajamentul clasei politice de a edifica o nouă Românie, mai incluzivă, mai democratică.

Modificarea Constituției din iunie 1917 a dat viziune unei țări nu doar aspirând la unitate națională, dar și orientată spre valorile democrației occidentale.

În jurul acestor speranțe — la Mărăști, ca și la Mărășești și Oituz — românilor li s-au alăturat, în luptă, în sacrificiu și victorie, pentru țara care devenea din ce în ce mai mult și patria lor, evrei, romi și armeni.

***

Într-adevăr comunitatea armeană din România, prin cei care s-au jertfit pe cîmpurile de luptă în Primul Război Mondial, și-a dovedit atașamentul față de patria adoptivă. Poate, cu ocazia acestui centenar, comunitatea armeană ar trebui să organizeze un moment omagial la Monumentul din Cimitirul Armenesc din București și la Bustul locotenentului Gabriel Pruncu aflat la Mărășești.

Unul din eroii care au căzut  în luptele de la Mărășești a fost Locotenentul Gabriel Pruncu.

Erou al Primului Război Mondial. Locotenentul Gabriel Pruncu, provine dintr-o familie de armeni focșăneni. S-a născut la 6 martie 1896. Tatăl său s-a numit Grigore Pruncu. A decedat în 1916, înhumat fiind în cimitirul armean. Nu­mele lui Gabriel Pruncu es­te menționat pe placa comemorativă a liceului „Unirea” din Focșani, alături de ale altor elevi și profesori ai liceului, care s-au jertfit sub tricolorul românesc. G. P. a căzut apă­rând gara de la Mărășești. Se af­lă înhumat în incinta Mau­so­leului „Pentru Slava Eroilor Neamului” din Mă­ră­șești, în culoarul Cavalerilor unde pe o placă stă scris: „Aici se odih­nește eroul Maior Grigore Ignat, alături fiind locotenentul de numai 21 de ani, Ga­briel Pruncu”. Casa lui părintească, există și astăzi. Nu­mele lui s-a dat unei străzi din oraș dar, ulterior, a fost schim­-bat de câteva ori. A rămas doar un bust al său, în fața gării de la Mărășești.

Iată mai jos placa, aflată pe monumentul din incinta Cimitirului Armenesc din București, cu eroii armeni căzuți la datorie în primul Război Mondial.