Președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, domnul Valeriu Zgonea, în Armenia
Cu ocazia ceremoniei de reînvestire în funcție a președintelui Serj Sarksian (care a fost reales din primul tur al alegerilor prezidențiale din 18 februarie), s-a aflat în Armenia președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, domnul Valeriu Zgonea.
În ziua de 9 aprilie, președintele Armeniei, s-a întîlnit cu președintele Camerei Deputaților și delegația condusă de acesta. Salutîndu-i pe membrii delegației române, președintele Sarksian și-a exprimat speranța că această vizită va impulsiona dialogul politic româno-armean și dezvoltarea relațiilor bilaterale.
Felicitîndu-l pe președinte pentru realegerea sa, Valeriu Zgonea a subliniat faptul că participarea delegației române la ceremonia depunerii jurămîntului de către președintele Armeniei este încă o dovadă a dorinței României de a da un nou avînt relațiilor cu Armenia.
Interlocutorii au evidențiat importanța dialogului politic la nivel înalt și a vizitelor reciproce în contextul dezvoltării relațiilor bilaterale.
În aceeași zi, Valeriu Zgonea a fost primit de omologul său armean, Hovik Abrahamian. Președintele Adunării Naționale le-a mulțumit oaspeților pentru vizita făcută în Armenia și participarea la ceremonia de depunere a jurămîntului de către președintele țării. „Sînt plin de speranță că această vizită a dumneavoastră va oferi un excelent prilej pentru impulsionarea relațiilor nu numai la nivel interparlamentar, ci și la nivel de stat”, a spus Hovik Abrahamian, subliniind în continuare importanța pe care o are pentru intensificarea relațiile bilaterale strîngerea legăturilor între cele două parlamente la nivel de purtători de cuvînt, grupuri de prietenie, comisii, grupuri de lucru.
Mulțumind pentru primirea călduroasă, Valeriu Zgonea a subliniat importanța aprofundării relațiilor interparlamentare întrucît corpurile legiuitoare sînt cele care stabilesc un climat propice dezvoltării cooperării în alte domenii, inclusiv în cel economic. Președintele Camerei Deputaților s-a referit și la perpectivele ce pot fi deschise în cadrul Parteneriatului Oriental al Uniunii Europene și a exprimat disponibilitatea susținerii părții armene și împărtășirii experienței românești în chestiunea integrării europene. Printre domeniile cu potențial de cooperare bilaterală, Valeriu Zgonea a enumerat tehnologia informației, educația, cultura, agricultura.
La rîndul său, președintele Adunării Naționale a spus că Armenia duce o politică activă de integrare europeană, cu succese notabile pînă în acest moment, și a reafirmat importanța colaborării reprezentanților celor două țări în cadrul structurilor europene. Potrivit lui Hovik Abrahamian, partea armeană ar dori ca România, în calitate de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, să se implice în aprofundarea și dezvoltarea relațiilor dintre Armenia și Uniunea Europeană și și-a exprimat speranța că România va sprijini Armenia în cadrul politicii de vecinătate a Uniunii Europene și a Parteneriatului Oriental.
De asemenea, interlocutorii au discutat și despre chestiuni regionale. Hovik Abrahamian a prezentat evoluția relațiilor armeano-turce, subliniind faptul că Armenia este gata să stabilească relații diplomatice cu Turcia fără condiții prealabile, însă conducerea de la Ankara duce o politică a condițiilor prealabile și continuă să blocheze frontiera comună.
Au fost abordate și alte teme de discuție, printre care și rolul comunității armene din România în contextul relațiilor bilaterale.
Preşedintele Camerei Deputaţilor i-a adresat preşedintelui legislativului armean invitaţia de a efectua o vizită oficială în România, în luna septembrie a acestui an.
Președintele Camerei Deputaților a fost primit și de Catolicosul Suprem al Tuturor Armenilor, Gareghin II, la Sfîntul Scaun de la Ecimiațin. Capul Bisericii Armene a amintit legăturile istorice de prietenie dintre cele două popoare și a precizat că grație credinței profunde și spiritului nobil umanitar al poporului român fiii poporului armean au putut să-și clădească în România valorile spirituale, culturale, au contribuit la dezvoltarea pe diverse planuri a vieții societății românești, și au trăit ca frați alături de români. Gareghin II a a subliniat că la originea prieteniei dintre cele două popoare se află și Biserica. La rîndul său, președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României a spus că istoria și cultura au apropiat deja cele două popoare și a apreciat rolul Bisericii în consolidarea păcii. La întîlnire au mai fost prezenți șeful Eparhiei Armene din România, episcopul Datev Hagopian, șeful diocezei armene a Noului Nahicevan și Rusiei, episcopul Ezras Nersisian, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României la Erevan, doamna Crina Rodica Prunariu.
preluare si adaptare dupa armenpress