Mihai Stepan Cazazian

Președintele Aliev pedepsește un cunoscut romancier azer

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

86B27AF2-8E2D-4407-911A-DC3836A1F9A3_mw1024_n_s

Președintele azer Ilham Aliev, a retras  romancierului azer Akram Aylisli titlul de “Scriitor al Poporului”, precum și pensia specială ce-i era acordată pentru că a scris un roman în care îi prezintă pe armeni într-o lumină favorabilă.
Akram Aylisli a publicat într-o revistă rusă romanul  “Piatra viselor”, în care vorbește despre campaniile brutale ale azerilor împotriva armenilor – inclusiv despre pogromul din 1990 de la Baku acolo unde  armenii au fost uciși de către azeri iar restul expulzați din oraș. Aylisli nu-i portretizează pe armeni ca agresori și îi consideră victime ale azerilor.
Mass-media din Azerbaidjan a citat decretul președintelui Aliev, în care se spune că Aylisli a fost pedepsit “pentru fapte de denaturare a istoriei Azerbaidjanului și insulte aduse sentimentelor poporului azer.”
Aylisli a spus că decizia președintelui este “neașteptată”, deoarece titlul  și  pensia i-au fost acordate pentru alte opere ale sale din trecut.
El și-a apărat romanul “Piatra viselor”, spunând că s-a simțit responsabil, în calitate de azer, să recunoască rolul țării sale în acest conflict. “Acest roman este un fel de mesaj pentru armenii care trăiesc în Karabagh, cu alte cuvinte, cetățenilor armeni din Azerbaidjan”, a spus Aylisli. “Mesajul este aceasta: Să nu credeți că am uitat de toate lucrurile rele care le-am făcut împotriva voastră. Vom accepta asta. “
Romanul a determinat demonstrații la Baku unde mulțimea furioasă a strigat în fața blocului lui Aylisli  “Rușine!” și au dat foc la fotografia autorului. Reprezentantul unui partid azer a declarat că Aylisli a dat o “lovitură morală”  țării și chiar a acuzat scriitorul, în secret, ca fiind armean.
În Parlamentul de la Baku s-a declanșat o adevărată furtună. S-a mers pînă într-acolo încît s-a solicitat un test ADN pentru a determina originea etnică a lui Aylisli sau să fie deposedat de statutul său de scriitor de stat și chiar să i se retragă cetățenia.
Aylisli a respins aceste critici și a acuzat oficialii azeri că exploatează conflictul din Nagorno-Karabagh în scop politic. “Există oameni care au făcut o avere din suferințele a două popoare – azeri și armeni”, a declarat el. “Ei și-au construit cariere, au ajuns bogați, au locuri de muncă bune [în guvern].”
Akram Aylisli, în vîrstă de 75, a absolvit prestigiosul Institut “Maxim Gorki” din  Moscova. El a câștigat aprecierea lumii literare pentru scrierile sale care evocă viața rurală și provincială, numele său – Aylisli – fiind denumirea satului natal din regiunea Ordubad – Azerbaidjan.