Mihai Stepan Cazazian

Premiul Nobel pentru Pace 2017, decernat Campaniei Internaţionale pentru Interzicerea Armelor Nucleare (ICAN) / Tînărul Hrant Jaghinyan printre fondatorii filialei România ai ICAN

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Organizaţie non-guvernamentală Campania Internaţională pentru Interzicerea Armelor Nucleare (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN) a primit, pe 6 octombrie, Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2017, a anunţat Comitetul Nobel Norvegian.

Comitetul a transmis că premiul a fost acordat ICAN “pentru munca depusă cu rolul de a atrage atenţia cu privire la consecinţele umanitare catastrofale ale folosirii armelor nucleare şi pentru eforturile extraordinare de a reuşi să obţină interzicerea acestor arme prin intermediul tratatelor”.

Potrivit propriei descrieri, ICAN este o coaliţie care reuneşte organizaţii non-guvernamentale din peste 100 de ţări, fiind în mod oficial lansată în anul 2007.

Pe data de 7 iulie anul acesta, 122 de state din întreaga lume au adoptat  Tratatul ONU privind Interzicerea Armelor Nucleare, însă ţările care deja deţin arme atomice, inclusiv SUA, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa, au refuzat să participe la discuţii.

“Este o mare onoare să primim Premiul Nobel pentru Pace 2017 drept recunoaştere pentru rolul nostru în realizarea Tratatul privind Interzicerea Armelor Nucleare”, se afirmă într-un comunicat  al ICAN.

Unul din fondatorii și coordonatorii din  România ai  ICAM este  tînărul  Hrant Jaghinyan care a contribuit la campaniile organizației. El a fost designer și promotor, la nivel național și internațional  al UN Youth Association of  Romania. A reprezentat România la diferite reuniuni internaționale, sponsorizate de ONU, ce au avut loc la Viena, Geneva și New York. În luna iunie a acestui an Hrant Jaghinyan a participat și coordonat campania de  la New York în urma căreia  a fost semnat Tratatul din 7 iulie.

Felicităm pe tînărul nostru conațional și îi urăm succes în continuare în lupta pentru neproliferarea armelor  nucleare.

Menționă că agenția armeană  de presă  Armenpress a relatat despre reușita și contribuția lui Hrant Jaghinyan la ICAN.