Mihai Stepan Cazazian

PREMIUL NIKOS GATSOS 2016

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

            După cum anunţă presa franceză, premiul literar Nikos Gatsos 2016 a fost decernat lui Charles Aznavour pentru ansamblul operei sale, ca autor a peste 800 melodii, a anunţat Centrul mediteranean pentru literatură.

            Creat în 2012, decernat şi altor cântăreţi francezi (Serge Lama, Guy Béart), acest premiu poartă numele lui Nikos Gatsos (1911-1992), unul dintre ultimii poeţi suprarealişti de limbă greacă şi recompensează anual autori ai unor melodii şi poezii.

            Charles Aznavour, în vârstă de aproape 93 de ani, s-a distins pentru „că a inventat o nouă manieră de a scrie cântece”, a precizat juriul prezidat de cântăreaţa Nana Mouskouri.

            După ce a concertat recent în Belgia, prezent pe afişul Palatului Sporturilor din Paris în trei concerte, între 21 şi 28 decembrie, cântăreţul a primit premiul în seara de luni, 19 decembrie, la Ambasada Greciei din Paris, în prezenţa unor personalităţi, printre care şi Hélène Carrère d’Encausse, membră de onoare a Academiei Franceze.

            La secţia de poezie, premiul Nikos Gatsos a fost decernat iraniencei Roja Chamankar pentru culegerea intitulată „Je ressemble à une chambre noire” (editura Bruno Doucey) şi libanezului Akl Awit.

            În imagine: Charles Aznavour cu Nana Mouskouri.