Mihai Stepan Cazazian

PREMIUL AURORA 2022 | Jamila Afghani, educatoare, apărătoare a drepturilor omului și fondatoare a Organizației Noor pentru Educație și Dezvoltare a Capacităților (NECDO)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Laureatul Premiului Aurora este onorat cu un premiu de 1.000.000 USD și o oportunitate unică de a continua, cu dăruire, activitatea de sprijinire a organizațiilor care îi ajută pe cei aflați în nevoie.

15 octombrie 2022, Insula San Lazzaro, Veneția – Al șaptelea premiu anual Aurora pentru Trezirea Umanității a fost acordat Jamila Afghani, educatoare, apărătoare a drepturilor omului și fondatoare a Organizației Noor pentru Educație și Dezvoltare a Capacităților (NECDO). Jamila și-a dedicat mai mult de 25 de ani din viața ei pentru a oferi femeilor din Afganistan acces la educație. Ea a fost aniversată la o serie de evenimente la nivel înalt axate pe filantropie găzduite de Inițiativa Umanitară Aurora în Veneția, (Italia), în perioada 14-16 octombrie.
Până în august 2021, NECDO avea peste 100.000 de femei înscrise în programe de alfabetizare, datorită înființării de centre mici în multe comunități locale, conduse de femei. Organizația oferă, de asemenea, asistență juridică și sprijin psihosocial pentru peste 10.000 de femei, victime ale abuzului de către un membru al familiei sau partener. Forțată să fugă din Afganistan, Jamila continuă să-i ajute pe alții de la distanță.
După preluarea țării sale de către talibani, Jamila Afghani a fost nevoită să-și părăsească țara natală, dar nu a renunțat să-și ajute locuitorii. NEDCO continuă să sprijine femeile afgane și familiile vulnerabile, subliniind lipsa accesului la educație, violența domestică și alte probleme contemporane cu care se confruntă femeile, oferind în același timp asistență financiară apărătorilor drepturilor omului, jurnaliștilor și avocaților.
„Misiunea noastră la Aurora este să recunoaștem, să sărbătorim și să răspândim munca umanitarilor precum Jamila Afghani în întreaga lume. Eroii moderni ne inspiră și ne ghidează și ne arată cum să perseverăm în fața provocărilor aparent copleșitoare. Ele ne amintesc de umanitatea noastră comună și ne încurajează să arătăm același angajament față de slujirea celor săraci și marginalizați. De asemenea, ne amintesc de datoria noastră de a oferi tuturor șanse egale”, a declarat Lord Ara Darzi, președintele Comitetului de selecție a premiului Aurora și co-director al Institutului de inovare globală în sănătate, de la Imperial College London.

Inițiativa umanitară Aurora este viziunea filantropilor Vartan Gregorian, Noubar Afeyan (stânga) și Ruben Vardanyan (dreapta), cărora li s-au alăturat mii de susținători și parteneri.

În fiecare an, Premiul Aurora este acordat de către Inițiativa Umanitară Aurora în numele supraviețuitorilor genocidului armean și în semn de recunoștință față de salvatorii lor. Câștigătorul primește o bursă de 1.000.000 USD și are oportunitatea de a continua, cu dăruire, activitatea de sprijinire a organizațiilor care îi ajută pe cei aflați în nevoie. În calitate de câștigătoare a Premiului Aurora 2022, Jamila Afghani a ales să susțină Liga Internațională a Femeilor pentru Pace și Libertate (WILPF) și Organizația Noor pentru Educație și Dezvoltare a Capacităților (NECDO). WILPF este o organizație internațională condusă de membri care urmăresc să promoveze pacea mondială, susținând dezarmarea, abolirea violenței, drepturile omului ale femeilor și egalitatea de gen, iar NECDO este o organizație neguvernamentală care oferă asistență umanitară și pentru dezvoltare femeilor, tinerilor și copiilor din Afganistan.

„Din experiența mea profesională, știu că problema drepturilor omului este o luptă. Traversăm astfel de perioade, și acesta este una, în care nu este foarte clar cum vom vedea calea de urmat în atâtea probleme, în care rămânem fără timp. Oameni precum Jamila Afghani aruncă o lumină de speranță asupra viitorului și ne arată tuturor o cale de ieșire din întuneric”, a menționat Mary Robinson, membru al Comitetului de Selecție al Premiului Aurora, fost președinte al Irlandei și fost Înalt Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

De la lansare, Premiul Aurora a schimbat viețile a peste un milion de persoane afectate de război, conflicte, persecuții și alte probleme umanitare, cu un accent deosebit pe ajutorarea copiilor, a persoanelor strămutate, a femeilor și a tinerelor. Această filantropie bazată pe acțiune, axată pe rezultate tangibile, este posibilă datorită susținătorilor a căror contribuție permite, prin acordarea Premiului să continue să împuternicească eroii timpurilor moderne.

_________________

Premiul Aurora pentru Trezirea Umanității este un premiu umanitar global. Misiunea sa este de a recunoaște și de a sprijini pe cei care își riscă propria viață, sănătatea sau libertatea pentru a salva viața, sănătatea sau libertatea altora care suferă de conflicte violente, crime atrocități sau alte încălcări majore ale drepturilor omului. Câștigătorul Premiului Aurora este selectat pe baza demonstrației de curaj, angajament și impactul pe care-l crează candidatul. În numele supraviețuitorilor genocidului armean și în semn de recunoștință față de salvatorii lor, câștigătorul Premiului Aurora este onorat cu un premiu de 1.000.000 de dolari SUA, oferind o oportunitate unică de a continua cu dăruire, activitatea de sprijinire a organizațiilor care îi ajută pe cei aflați în nevoie.

Comitetul de selecție al Premiului Aurora este alcătuit din laureații Nobel Shirin Ebadi și Leymah Gbowee, fostul președinte al Irlandei Mary Robinson, activistul pentru drepturile omului Hina Jilani, fostul președinte al Mexicului Ernesto Zedillo, co-fondatorul Medicilor fără Frontiere și fostul ministru de externe francez, Bernard Kouchner; jurnalist și câștigător al Premiului Pulitzer Dele Olojede, fost CEO al Unilever și co-fondator și co-președinte IMAGINE Paul Polman; activist pentru drepturile omului și co-fondator al The Sentry John Prendergast și președinte al Carnegie Corporation din New York, Vartan Gregorian (1934-2021). Comitetul este prezidat de co-directorul Institutului de Inovare în Sănătate Globală de la Imperial College London, Lord Ara Darzi.

Activistul de renume mondial pentru pace și drepturile omului, Benjamin Ferencz, și actorul umanist George Clooney, câștigător al Premiului Oscar, sunt co-președinți de onoare ai Comitetului.
Onorăm memoria lui Elie Wiesel (1928-2016), co-președinte inaugural al comisiei de selecție, președinte al Fundației Elie Wiesel pentru Umanitate și laureat al Premiului Nobel.

Comunicat de Presă al Aurora Prize

Leave a Reply

Your email address will not be published.