Mihai Stepan Cazazian

PREMIUL AURORA 2020 / Două militante somaleze – mamă și fiică – primesc un premiu de un milioan de dolari

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

17 septembrie 2020 – Erevan, Armenia – Inițiativa Umanitară Aurora a acordat al cincilea premiu anual Aurora pentru Trezirea Umanității lui Fartuun Adan și Ilwad Elman, o mamă și fiică care conduc Centrul Elman pentru Pace și Drepturile Omului din Somalia. În calitate de câștigători ai Premiului Aurora, acestea vor primi un premiu de un milion de dolari și oportunitatea unică de a continua proiectele de sprijinire a organizațiilor care s-au dedicat acțiunilor umanitare. Fartuun Adan și Ilwad Elman au selectat trei organizații – Love Does, Fundația Panzi și Prajwala – care luptă pentru libertate și drepturile omului, oferă asistență medicală populațiilor marginalizate și salvează victimele exploatării sexuale. Aceștia vor fi beneficiarii Premiului lor de un milioan de dolari.

Fartuun Adan și Ilwad Elman au fost alese de Inițiativa Umanitară Aurora pentru anul 2020 finaliștii fiind anunțați la 24 aprilie 2020.

Până în prezent, Aurora a inițiat sau a susținut numeroase proiecte în aproape 30 de țări, beneficiind de aproape un milion de persoane afectate de atrocitățile războiului, foametei, lipsa îngrijirilor medicale, genocidului sau abuzurilor, nerespectarea drepturilor omului. Acordat în numele supraviețuitorilor genocidului armean și a salvatorilor lor, Premiul Aurora își propune să extindă mișcarea umanitară globală, permițând activiștilor umanitari din întreaga lume să continue proiectele lor.
Fartuun Adan și Ilwad Elman protejează de mulți ani drepturile femeilor, promovează consolidarea păcii și reabilitarea copiilor soldați. Curajul, rezistența și angajamentul lor neclintit față de poporul somalez au dus la recunoașterea internațională a acestei echipe mamă și fiică

.

Câștigătorii anteriori ai Premiului Aurora includ pe activista burundeză Marguerite Barankitse (2016), medicul și misionarul american Dr. Tom Catena (2017), activistul pentru drepturile omului Rohingya Kyaw Hla Aung (2018) și activista Yazidi Mirza Dinnayi ( 2019).

Pe 19 octombrie 2020, un eveniment virtual special dedicat Recunoștinței în acțiune va fi transmis în direct de la Biblioteca Publică din New York pentru a sărbători a cincea aniversare a Aurorei. Acesta îi va onora pe câștigătorii Premiului Aurora și va aduce un omagiu eroilor din lupta împotriva COVID-19 din New York.

din comunicatul primit de la http://www.auroraprize.org