Mihai Stepan Cazazian

Premiile Pulitzer 2016 / Poezie – ”Ozone Journal”, de Peter Balakian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

BalakianPeter73-800x600

Scriitorul și poetul Peter Balakian a câștigat Premiul Pulitzer 2016 pentru culegerea de poeme Ozone Journal. Câștigătorii și finaliștii au fost anunțați în timpul unei transmisii  live-streaming de la Universitatea Columbia din New York. Acest an marchează centenarul prestigioaselor premii Pulitzer.

“Pentru culegerea de poezii care vorbesc despre pierderile și tragediile globale, despre pericole și incertitudini, se acordă premiul lui  Peter Balakian pentru volumul de poeme Ozone Journal “, a anunțat Mike Pride, din partea organizatorilor premiilor Pulitzer .9780226207032

Ozone Journal (Jurnalul de Ozon) a fost publicat de University of Chicago Press. Acest lung poem al lui Balakian este o continuare a apreciatului volum anterior “A-Train / Ziggurat / Elegie” (2010). În timp ce caută rămășițele supraviețuitorilor genocidului armean în deșertul sirian, cu o echipă de televiziune, el navighează prin propria memorie a anilor 80 unde crize, ca SIDA și schimbările climatice, crează un context pentru luptele sale personale în fața catastrofelor. Fie că poeziile sale explorează satele americane din New Mexico, cartierele sărace din Nairobi, sau granița armeano-turcă, poemele lui Balakian continuă să vorbească despre asprimea și frumusețea vieții contemporane într-un limbaj senzual, eliptic, și definit prin fraze și tempouri diferite. Jurnalul de Ozon creează o perspectivă lirică inventivă într-o epocă a globalizării plină de pericole și incertitudini.

Peter Balakian este profesor de științe umaniste la Universitatea Colgate. El este autor a șapte cărți de poezii și patru de proză, printre care The Burning Tigrului: Genocidul armean și răspunsul Americii, declarat best-seller  de New York Times, și  Black Dog of Fate, un volum de memorii care a câștigător Premiul Albrand al PEN.