Mihai Stepan Cazazian

Premieră europeană: Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca inaugurează primul Institut de Armenologie din Europa Centrală şi de Est

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

UBB
Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Institutul de Armenologie, în colaborare cu Uniunea Armenilor din România, organizează vineri, 7 noiembrie 2014, în Aula Ferdinand a Universităţii (str. Napoca nr.11), începînd cu ora 11, ceremonia de inaugurare a Institutului de Armenologie, primul institut de acest gen din spaţiul central şi est-european dedicat eminamente studiului comunităţilor armene de aici. La importantul eveniment ştiinţific vor participa personalităţi ale mediului academic, diplomatic şi eclesiastic, studenţi, masteranzi, doctoranzi şi postdoctoranzi ai Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, aceştia urmînd să dezbată evoluţia comunităţilor armene încă de la formarea lor, în urmă cu mai multe secole.

Cu această ocazie vor lua cuvîntul Acad. Prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai”; Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Armene în România; Prof. univ. dr. Aram Simonyan, rectorul Universităţii de Stat din Erevan; P.S. Episcop Datev Hagopian, Întîistătătorul Bisericii Apostolice Armene din România; Varujan Vosganian, Preşedintele Uniunii Armenilor din România; Î.P.S. Dr. Jakubinyi György, Arhiepiscop de Alba Iulia, Administrator Apostolic al Ordinariatului Armenilor Catolici din România; István Vákár, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj; Prof. univ. dr. Liviu Rotman, directorul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România şi Prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, directorul Institutului de Armenologie.

Prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, directorul Institutului de Armenologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, a declarat că „înfiinţarea Institutului de Armenologie a reprezentat un pas nu doar important în domeniul cercetării comunităţilor armene din Europa Centrală şi de Est, cît mai ales extrem de necesar. Pe de altă parte, anul viitor se vor comemora 100 de ani de la genocidul armean, eveniment care a marcat profund comunitatea armeană din întreaga lume. În spaţiul Europei de Est şi în special în România, armenii au reprezentat un important grup etno-cultural din perspectiva evoluţiei socio-culturale a comunităţilor locale. Încă din evul mediu, cînd primele grupuri de armeni şi-au creat mici comunităţi în spaţiul geografic est-european, importanţa lor şi stilul de viaţă au adus prosperitate şi au creat un climat socio-economic stabil şi prosper în regiunile unde aceştia s-au stabilit”, a mai spus Prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, directorul Institutului de Armenologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.

„Institutul de Armenologie doreşte să aprofundeze studierea comunităţilor armene, care reprezintă un deosebit interes pentru cercetători nu doar din punct de vedere strict istoric, ci şi din perpectivă socio-culturală, etnografică, lingvistică, economică sau artistică. Acest grup etno-cultural răspîndit preponderent în Europa în diferite secole în urma vitregiei trecutului, silit multă vreme să trăiască – asemenea evreilor – în diaspora, a contribuit la dezvoltarea regiunilor unde s-au stabilit în comunităţi compacte, lăsînd în urmă o moştenire culturală inestimabilă ce transpare atît din studiul arhivelor sau a bogăţiilor artistice din muzee, cît şi la faţa locului, în oraşele care au prins viaţă tocmai datorită prezenţei acestor comunităţi (precum Gherla, Dumbrăveni, Gheorgheni, Frumoasa etc.), a mai precizat Prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács.

Cu această ocazie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Str. Memorandumului nr. 21) va avea loc la ora 13 lansarea cărţii cu titlul „Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri”, autor Varujan Vosganian, care a fost nominalizată în cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural. În acest cadru vor prezenta recenzii Tudor Sălăgean – Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Irina Petraş – Preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, Prof. univ. dr. Ovidiu Pecican şi, nu în ultimul rînd, autorul Varujan Vosganian, Preşedintele Uniunii Armenilor din România.

A doua zi, sîmbătă, 8 noiembrie 2014, importanţii oaspeţi ai Institutului de Armenologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” vor vizita vechiul Armenopolis (astăzi Gherla) – au transmis organizatorii evenimentului, prin intermediul unui comunicat de presă.