Andreea Barbu

Premieră cinematografică / The Cut (Tăietura) în regia lui Fatih Akin

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

  483415088_1280x720

 

Atras mai ales de subiecte tabu, după cum însuşi mărturiseşte, regizorul german de origine turcă, Fatih Akin, revine în atenţia publicului cu un film despre genocidul armean care a condus la migraţia forţată a acestui popor. Rod al unei documentări îndelungate, lungmetrajul are ca punct de plecare jurnalul unui supravieţuitor armean, care a emigrat în Cuba. În vederea realizării acestui impresionant film, regizorul a vizitat şi Memorialul din Erevan. Simplu şi emoţionant, subiectul acestei producţii cinematografice poate să fie rezumat foarte uşor.

Locuitor al oraşului Mardin din sud-estul Imperiului Otoman, fierarul Nazaret Manoogian, personajul principal al acestei pelicule, este obligat să-şi părăsească familia pentru a munci asemeni unui sclav supravegheat de autorităţile venale otomane, la începutul Primului Război Mondial. După declanşarea atrocităţilor împotriva armenilor, fratele său este ucis, iar lui îi este tăiat gâtul şi rămâne mut. Scene dramatice se succed ameţitor, violenţele, foametea şi bolile macină deportaţii armeni. Supravituind acestor atrocităţi, el află că gemenele lui trăiesc şi porneşte în căutarea lor, ajungând până în Dakota de Nord.

Filmat pe trei continente cu Tahar Rahim în rolul principal, pelicula a avut premiera în România la 8 mai 2015. Deşi a fost apreciat de o serie de jurnalişti, până în prezent filmul nu a obţinut nici un premiu.

the-cut_stills_50_156__GMB1388

Subiect ocolit de cineaşti, genocidul împotriva armenilor este, şi la un secol de la declanşarea sa, actual şi provocator. Filmul “ Tăietura” demonstrează cu prisosinţă acest adevăr.

Andreea BARBU