Mihai Stepan Cazazian

Pregătiri pentru Hagigadar

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

       Sfârşitul lunii iulie, anul 2017.

        Cald, dar totuşi atmosfera nu este sufocantă.

         Un călător străin se află într-un taxi şi comanda sună în felul următor: „Aş dori să ajung la biserica armenească de lângă autogară”. Răspunsul taximetristului: „Acolo unde este părculeţul!”

         Ei bine, părculeţul, oaza de linişte de la Sfânta Cruce, vă aşteaptă şi în acest an, mai verde ca niciodată!

         În curtea parohială din spatele părculeţului a început forfota. S-au adunat deja membrii comunităţii, care aleg legumele pentru hurut, ingredientul-minune care dă gust oricărui fel de mâncare – acum, când vă scriu, se prepară o ciorbă cu cartofi şi cu hurut! Păcat că nu sunteţi în preajma cazanului… -, iar atmosfera este destinsă. Dar nu vă spun mai multe despre modul de preparare! Tot ce trebuie să ştiţi este că mâncarea este gătită cu multă dragoste.

    Domnul Alaci, deşi suferind, a ţinut neapărat să fie prezent. I-am întâlnit pe mulţi membri ai comunităţii de care m-am ataşat de-a lungul timpului. Pregătirea hurutului este un eveniment pentru noi, indiferent cărei etnii aparţinem.

                        La Hagigadar s-au plantat noi copăcei, s-au aşezat flori la fântână, casa pelerinilor va fi, de asemenea, decorată cu flori.

                        Vă aşteptăm cu mult drag la Suceava, printre armenii Bucovinei, să ne bucurăm împreună de această celebrare a Hagigadarului!

Suceava, 2 august 2017                                             

Corina Derla